CU-senator Ester: Niets mis met koosjere slacht
AMSTERDAM – Een misstand die zo snel mogelijk de wereld uit moet? „Absoluut niet”, zegt ChristenUniesenator Ester, maandagochtend getuige van een rituele slachting. „Ik ben gesterkt in mijn oordeel dat er met de koosjere slacht niets mis is.”
Samen met drie collega’s –een VVD’er en twee GroenLinksers– was Ester voor dag en dauw opgestaan om met eigen ogen de joodse rituele slacht te gaan bekijken. Halverwege volgende maand debatteert de Eerste Kamer over de wet van PvdD-Kamerlid Thieme om de onverdoofde rituele slacht vrijwel onmogelijk te maken.
„Je kunt wel veel over dit onderwerp lezen”, zei Ester na afloop van het werkbezoek in Amsterdam aan de enige koosjere slachter, „maar ik vind dat je het gewoon moet zien.”
Met zijn bezoek wilde hij ook een signaal afgeven aan de joodse en de islamitische gemeenschap: „Wij nemen het onderwerp heel serieus. Voor hun gevoel is hun godsdienstvrijheid in het geding. Dat raakt ook onze identiteit; voor de ChristenUnie is godsdienstvrijheid van groot belang.”
Ester viel tijdens de slacht vooral de „enorme rust” op. „Ik had juist verwacht dat het heel lawaaiig zou zijn, met doodskreten van koeien.”
De CU-senator is onder de indruk van de zorgvuldigheid, de precisie en het respect waarmee de slachter, de sjocheet, met de dieren omging. „De slacht ging ongelooflijk snel. In een paar seconden is het dier dood. Voor je het weet, is het gebeurd.”
Het Eerste Kamerlid is door zijn bezoek aan de rituele slachter „gesterkt” in zijn oordeel dat er met de joodse rituele slacht „niets mis is” en dat die dus niet moet worden verboden. Bij de rituele slacht door moslims is „nog wel enige ruimte voor verbetering”, meent Ester. „Moslims erkennen dat en staan daar ook voor open.”
Om de wet van Thieme te blokkeren, is een tegenstem van de PvdA-fractie nodig. Die partij was maandagmorgen niet vertegenwoordigd tijdens het werkbezoek. Wel aanwezig was GroenLinkssenator Ganzevoort.
„Binnen de grenzen die de joodse gemeenschap aan de slacht heeft gesteld, verliep het slachtproces heel zorgvuldig”, wil hij erover kwijt. „De grote vraag is hoe je dat afweegt tegen dierenwelzijn.”
Op het standpunt van GroenLinks over de wet-Thieme wil Ganzevoort niet vooruitlopen. „Wij verzamelen nu informatie van allerlei personen”, aldus de voorzitter van de Linker Wang, een platform voor religieuzen in GroenLinks. „Juist vanuit hun religie zouden joden en islamieten het beste met dieren moeten voorhebben. Daar moet het gesprek over gaan. Mijn indruk is dat ze daar meer dan ooit voor openstaan. Zeker omdat er nu een zekere druk op staat.”