Kerk & religie

Spanje opent eerste moskee in 500 jaar

Spanje heeft zijn eerste volwaardige moskee sinds het islamitische bewind ruim 500 jaar geleden zijn macht in het land moest opgeven. Vertegenwoordigers van Arabische en moslimlanden wereldwijd woonden donderdag de opening van de Grote Moskee van Granada bij.

Kerkredactie
11 July 2003 20:36Gewijzigd op 14 November 2020 00:26

De opening vormt het sluitstuk van een langdurig project, dat in 1981 van start ging - zes jaar na de dood van de dictator Franco.

Met de herhaalde uitroep ”Allahu Akhbar” (Allah is groot) trok sjeik Sultan bin Mohammed al-Qassimi van de Verenigde Arabische Emiraten een rood gordijn weg, waarmee hij een stenen plaquette onthulde. De sjeik heeft de helft van de bouwkosten van de moskee voor zijn rekening genomen.

„Dit is een emotionele dag voor moslims over de gehele wereld”, zo typeerde Hassan Seddadi, een 25-jarige Marokkaan uit Granada, de opening. De stad telt zo’n 15.000 moslims, een van de grootste populaties in Spanje. Tot nu toe kwamen zij bijeen in onder meer appartementen en garages.

Het nieuwe, ongeveer 4,5 miljoen euro kostende complex is Spanjes eerste echte moskee sinds de laatste moorse koning, Boabdil, 511 jaar geleden werd verbannen. Het gebouw staat naast een rooms-katholieke kerk, vroeger eveneens een moskee, en niet ver van het wereldberoemde Alhambra, het roodachtige, 14e-eeuwse paleis waar indertijd de moorse kaliefen met veel pracht en praal zetelden. In 1492 werden zij door koning Ferdinand en koningin Isabella verbannen, waarmee een einde kwam aan 800 jaar islamitisch bewind in Zuid-Spanje. Op dit moment wonen er zo’n 500.000 moslims in Spanje, 1,2 procent van de bevolking.

In Maleisië wordt dezer dagen een congres gehouden waarop zo’n 800 islamitische geleerden en vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties uit 34 landen spreken over onder meer terrorisme en misverstanden als het gaat om hun religie. De driedaagse conferentie wordt vandaag afgesloten.

Mohammed Sayed Tantawi, de hoogste geestelijke leider van Egypte en door velen ook beschouwd als de hoogste geestelijke autoriteit van de soennitische moslims, verklaarde op de bijeenkomst dat er voor extremisme geen plaats is in de islam en dat terreurdaden in naam van de jihad niet gerechtvaardigd zijn. „Extremisme is de vijand van de islam”, zei de invloedrijke grootmoefti. „Jihad (heilige oorlog) is toegestaan om je land te verdedigen, om de onderdrukten te helpen”, aldus Tantawi in een toespraak. „Het verschil tussen jihad in islam en extremisme is als het verschil tussen hemel en aarde.”

Volgens de geestelijke zijn zelfmoordaanslagen door moslims ongewettigd, ook tegen Israël. Begin april zei de sjeik nog dat zelfmoordaanslagen tegen de Amerikaanse en Britse troepen in Irak „volgens de islamitische religieuze wetten zijn toegestaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer