Omroepen kunnen verder met fusieplannen
HILVERSUM (ANP) – De omroepen in Hilversum kunnen hun fusies verder uitwerken. Bij bijna alle betrokken omroepen heeft de verenigingsraad of de ledenraad ingestemd met een fusie. Alleen van de AVRO is nog onbekend of de verenigingsraad het groene licht heeft gegeven.
De VARA kan samengaan met BNN, de NCRV kan fuseren met de KRO en de TROS-ledenraad stemde zaterdag in met een samenvoeging met de AVRO. Uiterlijk in het voorjaar moeten de omroepen hun fusieplannen gereed hebben.
De directies van omroepen zijn verheugd dat de leden akkoord zijn. TROS-directeur Peter Kuipers is ervan overtuigd dat het samengaan met de AVRO „een goede stap is in de richting van een toekomstbestendige publieke omroep. Zowel beide organisaties als onze kijkers en luisteraars gaan hiervan profiteren.”
NCRV-directeur Coen Abbenhuis liet weten dat zijn omroep „op basis van gelijkwaardigheid de besprekingen met de KRO zal voeren. De combinatie NCRV-KRO wordt een krachtige en brede sociaal-maatschappelijke omroeporganisatie in het hart van het publieke bestel.” De verenigingsraad van de NCRV stemde zaterdag in met de fusie onder de voorwaarde dat de vereniging en het merk behouden blijven.
Minister Marja van Bijsterveldt (Media) eist dat het bestel wordt teruggebracht van 21 naar acht omroepen om de kosten van de publieke omroep in te perken. Ze had de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) tot 15 november de tijd gegeven om met een eigen voorstel te komen. Mochten de omroepen er samen niet uitkomen, dan zou de minister gedwongen fusies opleggen.
Het bestuur van de NPO presenteerde onlangs een fusieplan waarin de KRO samengaat met de NCRV, de TROS met de AVRO en de VARA met BNN. De EO, Omroep MAX en de VPRO blijven als aparte omroepen bestaan. Alle betrokken omroepen moesten de plannen aan hun ledenraden voorleggen. De ledenraad of de verenigingsraad is het hoogste orgaan binnen de omroep.
De NOS en NTR, die geen leden hebben, blijven zelfstandig. De zogenoemde aspirant-omroepen WNL en PowNed mogen aansluiting zoeken bij één van de fusieomroepen zodra ze zijn toegelaten tot het bestel. Het is de bedoeling dat het nieuwe omroepmodel in 2016 is ingevoerd.