Eerste journalisten in kerncentrale Fukushima
FUKUSHIMA (ANP/AFP/RTR) – Japan heeft zaterdag voor het eerst sinds het begin van de kerncrisis journalisten toegelaten tot de defecte kerncentrale Fukushima I. Ruim 30 fotografen, cameramensen en journalisten mochten naar het terrein. Ze waren gekleed in beschermende kleding, haarnetten, schoenhoezen, maskers en twee paar handschoenen. Ze mochten de bussen bovendien niet verlaten.
Een journalist berichtte over de schade aan de reactorgebouwen. De muren rond reactor 3 zijn grotendeels ingestort. Hij zei dat het terrein is bezaaid met verkreukelde vrachtwagens en verbogen hekken: een gevolg van de tsunami op 11 maart die zorgde voor de ernstigste kernramp in circa 25 jaar.
De pers was uitgenodigd door exploitant Tepco, die graag wil tonen dat het de situatie er onder controle heeft. „Iedere keer als ik hier kom zie ik dat de situatie verbetert”, zei minister van Milieu Goshi Hosono, die de aanpak van de nucleaire crisis leidt.
Duizenden omwonenden van de centrale zijn nog steeds geëvacueerd, zonder enige duidelijkheid wanneer ze kunnen terugkeren. Een gebied van tientallen kilometers rond het complex is ernstig nucleair vervuild en mogelijk jarenlang onbewoonbaar.
Circa 3300 mensen werken momenteel aan de schoonmaak en het herstel van de kerncentrale Fukushima I. Vrijdag kreeg de pers al een kijkje in het hoofdkwartier van de schoonmakers. Ze zagen een enorme berg van met honderdduizenden kleren, maskers en andere zaken. Die gelden als radioactief afval, maar Japan weet nog niet waar ze heen moeten.
Japan werd op 11 maart getroffen door een van de zwaarste aardbevingen ooit gemeten. Die veroorzaakte metershoge vloedgolven, die dood en verderf zaaiden aan de oostkust van het land. Het officiële dodental staat op bijna 16.000. Meer dan 3600 mensen worden tot op de dag van vandaag vermist.