Economie

Topman Hongaarse bank weg na fraude

De fraude bij de Hongaarse K&H Bank heeft vrijdag de topman zijn functie gekost.

ANP
11 July 2003 19:18Gewijzigd op 14 November 2020 00:26

Hij gaf toe dat een aandelenhandelaar van de bank klanten een te hoog rendement heeft voorgespiegeld. Er is volgens de opstapte topman voor 76 miljoen euro gefraudeerd.

K&H Bank is voor 40 procent van ABN Amro. De effectentak van K&H, waar de fraude heeft plaatsgevonden, is voor de helft van de Nederlandse bank. De rest is van de Belgische bankverzekeraar KBC. Woensdag gaf ABN Amro toe dat er is gefraudeerd bij K&H.

Volgens de vertrokken topman T. Rejto zijn 100-150 klanten verkeerd voorgelicht door een aandelenhandelaar van de bank. De man heeft in Hongaarse media verklaard dat hij niet op eigen houtje optrad, maar dat de directie van K&H op de hoogte was van de gang van zaken. Ook de plaatsvervanger van Rejto is vrijdag opgestapt.

De Hongaarse bank heeft al laten weten dat ze eventuele verliezen van klanten zal vergoeden. De onregelmatigheden bij de effectenbank zouden zijn ontdekt door een ander onderzoek rondom de aandelen van plasticfabriek Pannonplast. Dat is het middelpunt van een grotere affaire. De handelaar van K&H zou regelmatig in aandelen van de plasticfabriek hebben gehandeld.

Vrijdag werd verder bekend dat ABN Amro een hypotheekportefeuille in België overneemt. Het betreft kredieten van Credibe, een hypotheekbank die in handen van de staat is. De Belgische minister van Overheidsbedrijven en Participaties, Rik Daems, meldde dat de transactie 2,8 miljard euro behelst.

ABN Amro wordt door de overname verantwoordelijk voor risico’s op de kredietportefeuille. Als vergoeding daarvoor int de bank de rendementen op de uitstaande hypotheken. ABN Amro wil met de transactie zijn positie verstevigen op de markt voor effecten die door hypotheken worden gegarandeerd. De bank is momenteel de derde speler op deze markt in Europa. De transactie die in België is beklonken, is de grootste die het land ooit heeft gesloten op dit vlak.

België wil de opbrengst gebruiken om de staatsschuld terug te dringen. Daar valt een last van af. De uitstaande leningen telden namelijk tot op heden mee in de staatsschuld, omdat de risico’s op de portefeuille voor rekening kwamen van de staat. Met de verkoop rondt België ook de privatisering van het voormalige Centrale Bureau voor Hypothecair Krediet volledig af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer