„ING mocht ABN kopen van Brussel”
DEN HAAG – Bank en verzekeraar ING kreeg in het najaar van 2008 toestemming van de Europese Commissie om de Nederlandse branchegenoot ABN AMRO over te nemen zonder dat de verzekeraar daarvoor verplichtingen zouden worden opgelegd.
Dat blijkt uit de verklaring van voormalig topambtenaar van Financiën Bernard ter Haar vrijdag tegenover de parlementaire enquêtecommissie.
In het eerste reddingsweekend, op 27 en 28 september in Brussel, kreeg ING van Nederland het exclusieve recht op een overname van ABN AMRO in de twee weken erna. Brussel zou akkoord zijn gegaan en beloofde dat ING geen macht hoefde in te leveren door onderdelen af te stoten.
De verklaring is opvallend, want ABN AMRO moest tijdens de fusie met Fortis Bank Nederland van Brussel enkele dochters verkopen omdat de marktmacht anders te groot zou worden.
Ter Haar verklaarde vrijdag ook dat hij niet wist dat er na de nationalisatie van ABN AMRO voor bijna 17 miljard euro nog heel veel geld naar de bank moest. Uiteindelijk liep de teller op naar 30 miljard euro belastinggeld, dat ooit moet worden terugverdiend. Van DNB hoorde hij daarover niets.
Behalve Ter Haar werden vrijdag ook Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en en financieel bestuurder van de Rabobank Bert Bruggink gehoord.
Bruggink verklaarde dat de Rabobank in augustus 2008 merkte dat er miljarden binnenstroomden, afkomstig van bezorgde klanten van Fortis. De Nederlandsche Bank (DNB) werd gewaarschuwd voor een bankrun, maar die verwees door naar de Belgische toezichthouder. „Wij zitten in de tweede koets”, zou de toezichthouder gezegd hebben. In de ogen van Bruggink „onbegrijpelijk.”
Kort na het verhoor van Bruggink, dat onder ede plaatsvond, zei DNB zich niet in de lezing van Bruggink te kunnen vinden. „Wij hebben Rabobank niet nodig om te weten wat er speelt”, aldus een woordvoerder.