Economie

Econoom Henk Kievit: Nieuwe weldoener investeert

WAGENINGEN – Het realiseren van goede doelen vanuit een ondernemende visie wint terrein, stelt econoom Henk Kievit.

Jan Mark ten Hove
11 November 2011 09:44Gewijzigd op 14 November 2020 17:37
Foto RD
Foto RD

Kievit promoveert vandaag aan Nyenrode Business Universiteit op het onderwerp

”Social venturing entrepreneurship” (SVE). Vrij vertaald staat dat begrip voor het via ondernemingsprincipes oplossen van hardnekkige maatschappelijke vraagstukken. Zijn onderzoek beschrijft een nieuwe categorie ondernemers die niet primair gericht zijn op winst, maar op het realiseren van goede doelen in de samenleving.

Kievit: „Het soort ondernemers dat ik beschrijf maakt zich niet meer druk om geld. Daar hoeven ze zich allang geen zorgen meer over te maken. Wel willen ze hun netwerk en hun intrinsieke waarden inzetten om te investeren in goede doelen.”

SVE is anders dan traditionele filantropie, legt Kievit uit. „SVE staat los van staat, markt of maatschappelijke structuren. De welgestelden die participeren in projecten doen dat vanuit eigen betrokkenheid en bepalen zelf in hoeverre ze zich willen verbinden aan een goed doel.”

De motieven achter SVE zijn niet alleen vanuit specifiek christelijke optiek herkenbaar, aldus Kievit „Deze mensen werken vooral vanuit humanistische waarden. Vandaar dat men ook zo gemakkelijk aansluiting vindt met markten als China en Japan.”

Een van de achttien geïnterviewden in het proefschrift is de uit Rijssen afkomstige ondernemer Paul Baan, die zich vanuit een typisch Twentse waarde, ”noaberschap”, inzet voor projecten in de Nederlandse samenleving. Ook Gerald Holtvlüwer, die vanuit Assen de Wereldhypotheek bedacht en samen met Evert de Blok en Leo Zwagemaker van de stichting End of Poverty huizen bouwt in India en Bangladesh, maken deel uit van de ondervraagde ondernemers.

In Nederland zijn deze weldoeners amper bekend. Kievit: „Dat past bij onze mentaliteit, die is er een van: Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Wij houden er niet van het hoofd boven het maaiveld steken.”

Kievit schat dat er in Nederland duizend van dergelijke weldoeners zijn. Toch is hun invloed veel groter dan hun getal. „Dit soort mensen komt elkaar overal tegen, het is een ons-kent-onswereldje. Vanwege hun geld hebben ze invloed, dat komt ook doordat er aan dit type ondernemers status wordt toegekend.”

Kievit noemt als voorbeeld de lijntjes die er lopen tussen premier Rutte en de steenrijke manager Ben Verwaaijen.

Van de financiële crisis, die de wereld al sinds 2008 in haar greep houdt, heeft de nieuwe generatie weldoeners geen last.

„Ze komen er zelfs sterker uit”, zegt Kievit. „Omdat ze niet direct afhankelijk zijn van bedrijven, markten of geld, zijn ze min of meer onafhankelijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer