Binnenland

Leefbaar Nederland stijgt fors in peiling

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou Leefbaar Nederland achttien zetels in de Tweede Kamer behalen en in grootte de vierde partij van ons land worden. Dat blijkt uit de eerste peiling dit jaar door onderzoeksbureau Interview, dinsdagavond naar buiten gebracht door RTL4. De televisiezender heeft de peiling van Interview zelf omgerekend naar kamerzetels.

Redactie politiek
9 January 2002 11:41Gewijzigd op 13 November 2020 23:21

Grote verliezers zijn de coalitiepartijen PvdA, VVD en D66. De PvdA blijft in de peiling weliswaar de grootste partij in de Tweede Kamer, maar zakt van 45 naar 40 zetels. Dan volgt de VVD, die zakt van 38 naar 33 zetels, en het CDA met een daling van 29 naar 27 zetels. GroenLinks verliest een zetel en wordt met tien zetels de vijfde partij. De grootste verliezer is D66, met een teruggang van veertien naar zeven zetels. Die belandt daarmee op het niveau van de SP en ChristenUnie, die elk een zetel winnen, en uitkomen op zes. De SGP behoudt er drie.

Directeur R. Heutink van Bureau Interview-NSS stelde dinsdagavond dat deze zetelverdeling niet van zijn bureau afkomstig is. „Er is hier gegoocheld met cijfers en een eigen doorberekening gemaakt. Deze zetelaantallen hebben wij niet gepubliceerd en dat zullen wij ook niet doen.” Volgens Heutink komt Interview vrijdag met de resultaten van de nieuwe peiling.

De redactie van RTL4 baseert zich op de percentages in de jongste peiling van het onderzoeksbureau en zegt een berekening te hebben gemaakt volgens de systematiek zoals Interview die zelf ook steeds hanteert.

De lijsttrekker van Leefbaar Nederland, Fortuyn, staat nog niet in de top-5 van populairste politici, zo blijkt uit een onderzoek van het Amsterdamse onderzoeksbureau Motivaction in samenwerking met het dagblad Trouw. De populairste politicus is het GroenLinks-kamerlid Rosenmöller. Hij wordt gevolgd door respectievelijk Zalm (VVD), Jorritsma (VVD), Melkert (PvdA) en Dijkstal (VVD). Opmerkelijk is de dominantie van de liberalen in de top-5. Fortuyn staat op de negende plaats en moet Marijnissen (SP), Pronk (PvdA) en Westbroek (Leefbaar Nederland) nog voor laten gaan.

De onderzoekers zijn ook nagegaan in welke typen kiezersgroepen politici het goed doen. Fortuyn doet het vooral in het politieke midden, bij de moderne burgerij, goed. „Omdat hij traditionele waarden als gemeenschapszin en verantwoordelijkheid combineert met eigenzinnigheid en recalcitrantie”, zegt onderzoeksleider Lampert.

In de belangrijkste kiezersgroep is Fortuyn daarmee vooral een concurrent van de liberalen. Met 3,2 miljoen kiezers is de moderne burgerij de belangrijkste groep in de verkiezingen. Wie hier, in de ’aardappel anders’-groep (wel aardappelen, maar niet gekookt), niet sterk staat, komt niet ver. Na het vertrek van Kok heeft de PvdA in dit kiezerssegment geen enkele aansprekende figuur meer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer