„Tijd dringt voor omslag energiebeleid”
DEN HAAG (ANP) – Het roer moet om in de energievoorziening en elk jaar dat we daarmee wachten, worden de kansen kleiner om de klimaatverandering tegen te gaan. Dat zei Maria van der Hoeven, directeur van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), donderdag in Den Haag. Zij overhandigde aan haar opvolger als minister van Economische Zaken, Maxime Verhagen, de World Energy Outlook, het jaarlijkse rapport van het IEA.
Het is de eerste World Energy Outlook onder leiding van Van der Hoeven, die in september aantrad. Meer dan in voorgaande jaren spreekt er grote zorg uit. Volgens dat rapport zal het energieverbruik in het jaar 2035 met 40 procent gestegen zijn en stilt de wereld deze energiehonger niet op de goede manier.
Nieuwe krachtcentrales gaan tientallen jaren mee. Door de investeringen die nu worden gedaan ligt de energievoorziening in het jaar 2035 voor een belangrijk deel vast, legt Van der Hoeven uit. Klimaatverandering kan alleen worden tegengegaan door de uitstoot van het broeikasgas CO2 te beperken bij het opwekken van energie. De hoeveelheid C02 die de wereld kan verdragen in 2035 is door de investeringen nu al voor 80 procent vastgelegd en als we zo doorgaan helemaal in het jaar 2017.
„Als we nu geen maatregelen nemen wordt het verdraaid lastig,” aldus Van der Hoeven. Als directeur van het IEA, een organisatie van 28 landen, kan zij niet ingrijpen, maar wel de ernst van het probleem onder de aandacht brengen van regeringen. Van der Hoeven benadrukt het belang van een bindend klimaatverdrag met een forse „beprijzing” van de uitstoot van CO2.
De World Economy Outlook gaat ook in op de kernramp in het Japanse Fukushima. Er zijn berekeningen gemaakt over de situatie zoals die zou ontstaat als een aantal landen stopt met kernenergie. Dat zou leiden tot een opleving in duurzame energie, maar het zou ook leiden tot een forse vermeerdering van de uitstoot van CO2. Van der Hoeven wijst erop dat het stoppen met kernenergie in Duitsland leidt tot de import van kernenergie uit andere landen én van invoer van gas en kolen. „Zo’n besluit heeft consequenties voor de energieprijzen, ook elders in Europa. Als een land besluit te stoppen met kernenergie zou het ook moeten aangeven hoe in de toekomst in de behoefte aan energie wordt voorzien,” vindt Van der Hoeven.