Gaatjes in tanden en kiezen; pillen met een coating; allergie voor pinda’s
Voor de halfjaarlijkse gebitscontrole kreeg ik (77 jaar) onlangs een nieuwe tandarts. Bij de controle met het haakje en het beugeltje ontdekte hij een heel klein gaatje. Hij liet dat voor wat het was, want zo’n gaatje groeit volgens de tandarts vanzelf dicht, als ik het maar goed schoonhoud. Kunnen gaatjes in tanden en kiezen echt vanzelf weer dichtgroeien?
Waarschijnlijk heeft uw tandarts het over ontkalkingen (decalcificaties) in het glazuur. Dit zijn beginnende gaatjes die vaak wit van kleur zijn (”white spots”), maar die bij mensen op oudere leeftijd ook bruin kunnen verkleuren. Het tandoppervlak is nog glad.
Deze „beginnende gaatjes” kunnen lang blijven bestaan en wanneer er een goede mondhygiëne is, kunt u voorkomen dat het echte gaatjes worden.
Voor jonge mensen kan het zinvol zijn deze plaatsen eventueel van een fluoridelak te laten voorzien.
Ook kan wanneer bij mensen op oudere leeftijd het tandvlees zich terugtrekt (recessie) het blootliggende tandbeen (dentine) donker verkleuren. Als het oppervlak glad is en de verkleuring op een plaats zit waar ze niet esthetisch storend is, behoeft dit in de meeste gevallen geen behandeling.
Als er echter sprake is van een gaatje (caviteit) in de tand of de kies, dan moet er na verloop van tijd een restauratie (vulling) worden vervaardigd; een echte caviteit verdwijnt helaas niet vanzelf.
A. van Horssen, tandarts
Mijn oma (89) gebruikt de vaatverwijder isosorbidemo pch ret (60 mg), de bloeddruk- en hartslagverlager metropolol ret (200 mg) en de maagzuurremmer pantoprazol msr (40 mg). De pillen komen er echter de volgende dag in hun geheel weer uit via de ontlasting. Wat kan de oorzaak zijn en hebben de medicijnen dan hun werking wel gedaan?
De tabletten die u noemt, hebben aan de buitenzijde een coating (omhulsel). Deze coating zorgt ervoor dat de stof langzaam wordt afgegeven aan het lichaam, waardoor de werkingsduur wordt verlengd (nitraat en metoprolol).
Maagzuur breekt pantoprazol af en daarom zit ook pantoprazol in een coating die ervoor zorgt dat pantoprazol pas in de dunne darm vrijkomt.
In alle gevallen geldt dat de coating niet goed wordt verteerd en kan worden teruggevonden in de ontlasting. Het gaat dan echter om het lege omhulsel; de werkzame stoffen zijn via het darmslijmvlies al afgegeven aan het lichaam en kunnen zo hun medicinale werking uitoefenen.
Dr. C. A. den Uil, cardioloog i.o.
Ik heb ontdekt dat ik geen pinda’s en ook geen producten met amandelspijs moet eten om geen last meer te hebben van migraine. Klopt dat, en welke stof of stoffen in deze voedingsmiddelen zijn verantwoordelijk voor de hoofdpijnreactie? Zou deze stof dan wellicht wel te combineren zijn in andere producten, bijvoorbeeld in zoiets als saté- of pindasaus en pindakaas, waardoor de agressiviteit van de stof mogelijk afneemt of verandert? Wat is uw advies?
Veel zaken waar men in het dagelijks leven tegen aanloopt, zijn in verband gebracht met migraine. De bekendste en best bewezen factor is de menstruatie. Voor wat betreft voeding is er enig bewijs dat alcoholgebruik, onthouding van cafeïne, het overslaan van maaltijden en een tekort aan vochtopname migraine kunnen uitlokken.
Voor alle andere voedingsstoffen ontbreekt het bewijs. Desondanks ontdekken sommige migrainepatiënten dat hun migraine er niet is als ze bepaalde stoffen niet gebruiken, zoals ook u dat gemerkt hebt.
Het is niet na te gaan welke stof verantwoordelijk is. Of de andere door u genoemde producten ook migraine zullen uitlokken, valt alleen goed vast te stellen door het zelf uit te gaan proberen.
Dr. H. Kerkhoff, neuroloog