Buitenland

Papandreou zoekt tot slot solide meerderheid

ATHENE (ANP) – De Griekse premier George Papandreou (Pasok) heeft zaterdag het vertrouwen behouden van de meerderheid van de Griekse volksvertegenwoordiging. Dat vertrouwen is volgens waarnemers echter voorwaardelijk. Hij wordt gesteund omdat hij het veld zou ruimen en het parlement heeft hem kennelijk gezegd: ga in vrede, maar ga. Papandreou spreekt met deze opdracht met de partijen. Drie mogelijke uitkomsten:

5 November 2011 14:38Gewijzigd op 14 November 2020 17:31
Papandreou donderdagmiddag in het Griekse parlement. Foto EPA
Papandreou donderdagmiddag in het Griekse parlement. Foto EPA
  1. De onderhandelingen met de grootste oppositiepartij, Nieuwe Democratie (ND) van Antonis Samaras, slagen en ze vormen een solide overgangsregering onder Papandreous plaatsvervanger en partijgenoot Evangelos Venizelos, de huidige minister van Financiën. Dit zou de afgelopen week door Papandreou gestichte politieke brand blussen. Griekenland krijgt zijn noodlening, houdt zich aan de afspraken en bezuinigt verder en er volgen verkiezingen in januari.

Een groot probleem voor dit scenario is volgens waarnemers dat Samaras per se zelf premier wil worden. Mogelijk halen partijgenoten hem over om tot begin volgend jaar geduld te hebben.

  1. De gesprekken met ND mislukken en de voormannen van Pasok (Pan-Heleense Socialistische Beweging) wenden zich tot kleinere partijen voor een coalitie. Zo zijn dissidenten uit de ND en de rechtse, populistische Orthodoxe Volksvergadering (LA.O.S.) van Georgios Karatzaferis en ex-minister van Buitenlandse Zaken Dora Bakoyannis met haar Democratische Alliantie, geïnteresseerd. Ook deze kleinere maar solide coalitie zou worden aangevoerd door Venizelos als premier en bezweert de huidige crisis.

  2. De onderhandelingen mislukken. Er komt geen coalitieregering zoals Papandreou dit weekeinde beloofde. Dit zou leiden tot een demissionair en stuurloos kabinet, dat enkel op de winkel past tot er nieuwe verkiezingen in januari komen. Dit scenario is volgens waarnemers desastreus voor de pogingen de Griekse schuldencrisis te beheersen en Griekenland binnen de eurozone te houden. Griekenland krijgt niet de tranche van de noodleningen waar het land zo om verlegen zit. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Griekse politici dit risico nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer