Wetenschap & techniek

Tokio ontsnapt aan radioactieve ramp

Tokio is op 14 maart aan een radioactieve ramp ontsnapt, zo meldde het tijdschrift Nature vorige week op basis van nieuw onderzoek. Terwijl de wind draaide, waaide een zwaar radioactieve wolk van cesium-137 over de stad.

4 November 2011 16:44Gewijzigd op 14 November 2020 17:30
Tokio ontsnapte aan radioactieve ramp. Foto Wikipedia
Tokio ontsnapte aan radioactieve ramp. Foto Wikipedia

„Gelukkig was het droog. Daardoor waaide de wolk over en viel de besmetting van de miljoenenstad mee”, aldus onderzoeker Andreas Stohl van het Noorse instituut voor luchtonderzoek. „Het had veel slechter kunnen uitpakken.”

Van met name het lang actieve cesium-137 ontsnapten veel grotere hoeveelheden uit de verwoeste centrales in Fukushima dan de overheden toegaven, aldus Lars-Erik De Geer, modelontwikkelaar aan het Zweedse defensieonderzoeksinstituut in Stockholm.

Uit zijn schatting volgt dat er ruwweg twee keer zo veel cesium-137 is ontsnapt als de overheid heeft bekendgemaakt. In totaal gaat het om de helft van de uitstoot van de centrale van Tsjernobyl in 1986. „Die hogere waarden zijn natuurlijk best zorgwekkend”, zegt De Geer. Hij benadrukt echter dat metingen op de grond de enige manier zijn om het daadwerkelijke gezondheidsrisico vast te stellen.

Het grote probleem met radioactieve cesium-137 is dat het tientallen jaren in het milieu aanwezig blijft en opgenomen kan worden in voedselketens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer