Syrische bevolking test beloftes regime
DAMASCUS (ANP/AFP) – Syrische veiligheidsdiensten hebben vrijdag zeker 23 burgers gedood en tientallen verwond tijdens protesten tegen het regime in meerdere steden.
De oppositie had een dag eerder opgeroepen om vrijdag massaal de straat op te gaan om te zien of het bewind het vredesplan van de Arabische Liga zou naleven. De praktijk stond echter in schril contrast tot de afspraken.
Het regime van president Bashar al-Assad stemde woensdag in met een routekaart naar vrede van de Arabische Liga. Naast terugtrekking van militairen uit de steden wordt daarin ook gesteld dat het doden van betogers direct moet stoppen. Het regime heeft er verder mee ingestemd alle politieke gevangenen vrij te laten, een dialoog te beginnen met de oppositie en journalisten en mensenrechtenorganisaties toe te laten.
De vredesdeal lijkt vooralsnog een wassen neus. Artsen in de stad Homs zeiden vrijdag dat er in het belangrijkste ziekenhuis in de afgelopen 48 uur meer dan 100 lichamen zijn binnengebracht. De dag na het akkoord doodden Syrische militairen al zeker 20 burgers.
Frankrijk uitte vrijdag flinke kritiek op de Syrische machthebbers. „De aanhoudende onderdrukking staat lijnrecht tegenover de toezeggingen van het Syrische regime aan de Arabische Liga”, zei een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit trekt de toewijding van Assad aan de deal in twijfel, aldus de zegsman.
De Arabische Liga haastte zich te zeggen dat het regime tot en met half november de tijd krijgt om een eind te maken aan de belegering van opstandige steden. Daarna kan een dialoog beginnen tussen het bewind en de oppositie. „We zitten nu in de beginfase”, aldus Ahmad ben Hali, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Liga.
In plaats van zelf de afspraken na te leven, wil het regime eerst dat gewapende opstandelingen hun wapens neerleggen. Als ze die binnen een week overdragen, krijgen ze amnestie. De Amerikaanse regering adviseert Syriërs hier niet aan mee te werken. Prodemocratische betogers benadrukken dat hun campagne vreedzaam is, ook al claimt het regime van Assad voortdurend „gewapende terroristische groepen” te bestrijden.
De autoriteiten drukken protesten tegen de machthebbers sinds halverwege maart met geweld de kop in. Inmiddels zijn hierbij ruim 3000 mensen omgekomen.