ING schrapt 2700 banen
AMSTERDAM – Bankconcern ING gaat 2000 voltijdsbanen schrappen binnen het bedrijf, en nog eens 700 extern. Dat heeft het concern donderdag bekendgemaakt. De vakbonden reageren geschrokken.
Met de reorganisatie wil het concern de kosten drukken en de resultaten opvijzelen. „De economisch-financiële omgeving is duidelijk verslechterd. Er is minder vraag naar bepaalde producten, zoals bijvoorbeeld hypotheken”, aldus een woordvoerder. Daarnaast kampt ING met strengere regels voor de bankensector waardoor er extra op de kosten gelet moet worden.
Volgens vakbond CNV gaat het om 1700 gedwongen ontslagen. ING bestrijdt dit. „Wij hebben een sociaal plan en we zullen zoveel mogelijk proberen om mensen te begeleiden van werk naar werk. Het is goed mogelijk dat er elders binnen de organisatie wel werk is”, aldus de woordvoerder. Circa 300 banen verdwijnen via natuurlijk verloop.
De banen verdwijnen voornamelijk op administratie-afdelingen. De externe functies die geschrapt worden zijn detacheerders die niet op de loonlijst staan, maar wel voor ING werken. De reorganisatie moet tegen eind 2013 zijn afgerond. Bij de bank in Nederland werken circa 19.000 mensen.
De maatregel moet vanaf 2014 een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van ongeveer 300 miljoen euro.
Verhagen
Minister Verhagen noemt het ontslag „buitengewoon slecht nieuws.” Tegelijk noemt hij de ingreep noodzakelijk. „Dit geeft aan dat heel pijnlijke besluiten moeten worden genomen om het voortbestaan van bedrijven in de toekomst, zoals ING, zeker te stellen.” Verhagen noemde de ingreep „pijnlijk en vreselijk.” In relatie tot de winstcijfers van ING wees Verhagen erop dat het concern nog staatssteun moet terugbetalen aan de overheid.
Koude douche
Het massaontslag bij ING is voor de medewerkers een ijskoude douche in gure tijden. Met die stellingname typeert vakbond CNV Dienstenbond donderdag het schrappen van de banen. „De bank is gezond en maakt zelfs weer miljarden winst”, stelt Ike Wiersinga, bestuurder van CNV Dienstenbond.
Met name de wijze waarop ING 10 procent van het personeelsbestand schrapt, kan op weinig steun rekenen van de bond. „Wellicht grijpt dit veel te diep in op werkprocessen en komt het klantbelang onder druk te staan”, aldus Wiersinga.
Bij het personeel is de reorganisatie ingeslagen als een bom. Dat zei FNV Bondgenoten donderdag in een reactie. De vakbond wil snel met de bank in gesprek over een sociaal plan.
„Deze plannen komen heel hard aan bij de werknemers”, zei FNV-bestuurder Fred Polhout. „Dat er iets stond te gebeuren, lag voor de hand gezien de ontwikkelingen in de financiële sector. Maar een reorganisatie van deze omvang slaat een diepe bres in het personeelsbestand van de bank.”
Vakbond De Unie verwacht de komende tijd pittige gesprekken met ING naar aanleiding van de aangekondigde reorganisatie van de bank. De vakbeweging zit middenin de onderhandelingen over een nieuwe cao met ING. „Deze ontwikkelingen zorgen wel voor een extra spanningsveld”, stelt De Unie.
De vakbeweging begrijpt de keuze van ING gelet op de huidige situatie op de financiële markten. „Maar het wrange is wel dat de bank de reorganisatie samen met sterke winstcijfers presenteert.”
Winstgroei
ING heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 1,692 miljard euro, zo werd ook donderdag bekend.
Daarmee viel de winst ruim zeven keer hoger uit dan het bedrag van 239 miljoen euro dat een jaar eerder resteerde onder de streep. Het resultaat was ook beter dan verwacht. Analisten hadden gemiddeld een nettowinst van 1,624 miljard euro voorspeld.
De winstgroei zat vooral in het verzekeringsbedrijf. Daar kwam de onderliggende winst voor belastingen uit op 561 miljoen euro, tegen een verlies van 274 miljoen euro een jaar eerder. Bij de bank liep de onderliggende winst terug tot 1,06 miljard euro. In het derde kwartaal van 2010 was dat nog 1,49 miljard euro. Het resultaat van de bank stond onder druk door de escalatie van de schuldencrisis en de tegenvallende economische ontwikkelingen, stelde bestuursvoorzitter Jan Hommen. ING schreef afgelopen kwartaal in totaal 467 miljoen euro af op Griekse obligaties. Daarvan kwam 267 miljoen euro voor rekening van de bank.
De moeilijke marktomstandigheden dwingen ING de kosten verder terug te dringen, aldus Hommen. De bank kondigde daarom maatregelen aan die leiden tot het verlies van 2000 voltijdsbanen binnen het bedrijf en 700 daarbuiten.
Ondanks alle onzekerheid wordt de splitsing van de bank- en verzekeringsactiviteiten doorgezet. ING wil naar eigen zeggen klaarstaan voor een beursgang als de markten herstellen.