Economie

„Waarschijnlijk geen Grieks referendum”

AMSTERDAM (ANP) – De Griekse premier George Papandreou wil een referendum houden over het noodpakket voor zijn land. Hieronder enkele vragen aan Griekenlanddeskundige Tatiana Markaki van de Universiteit van Amsterdam over de kwestie.

1 November 2011 16:14Gewijzigd op 14 November 2020 17:25

Had u het voorstel van Papandreou zien aankomen?

„Voor mij komt het niet zo onverwacht. De premier was al enkele maanden bezig met het organiseren van een referendum over de steunmaatregelen. Daarvoor had hij al een commissie ingesteld. Het was alleen nog onduidelijk wat de vraag precies zou zijn. Nu is de vraag pas concreet: voor of tegen het noodpakket van 27 oktober.”

Waarom wil Papandreou een referendum houden?

„In Griekenland is het verzet tegen de steunmaatregelen heel groot. De premier wordt er van beschuldigd een landverrader te zijn. De maatregelen zijn zo ontzettend impopulair, dat er zowel vanuit de oppositie als zijn eigen socialistische partij Pasok enorme druk op hem wordt uitgeoefend om tot actie te komen. De oppositie wil dat hij verkiezingen uitschrijft. Het referendum is een kortere en goedkopere manier om het volk te laten kiezen. Verkiezingen duren lang en zijn duur, dat kan Griekenland zich qua tijd en geld niet veroorloven. Bovendien weet Papandreou dat hij verkiezingen zal verliezen.”

Het parlement moet met een ruime meerderheid instemmen met een referendum voordat het kan plaatsvinden. Stemt het parlement voor een volksstemming denkt u?

„Ik denk het niet. Alle partijen zijn tegen; iedereen wil verkiezingen. Zes leden van zijn eigen Pasok hebben de premier dinsdag in een open brief om verkiezingen gevraagd; zij steunen het dus ook niet. Toen Papandreou in 2009 aantrad, beschikte hij over een werkbare meerderheid met 160 van de 300 parlementariërs. Inmiddels heeft hij er 8 verloren. Als er slechts 150 overblijven, valt de regering automatisch.”

Mocht het referendum er komen, wat verwacht u dan van de uitslag?

„De Griekse bevolking stemt waarschijnlijk tegen het noodpakket. Het gaat om draconische bezuinigingen. Op salarissen van ambtenaren wordt 25 procent gekort; er is geen volk dat dat zou pikken.”

Zijn verkiezingen een oplossing?

„Ik denk dat dat scenario het land helemaal in chaos zou storten. De liberale oppositiepartij Nieuwe Democratie wint naar verwachting, maar niet met een ruime meerderheid. Dus zullen ze coalitiepartners moeten vinden, wat onmogelijk lijkt met de huidige polarisatie in de politiek. Het land zou maandenlang stuurloos blijven. Het is eigenlijk al stuurloos: er zijn zoveel demonstraties, stakingen en rellen, dat het gewone leven totaal ontregeld is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer