Binnenland

Zederik bezuinigt op leerlingenvervoer

MEERKERK – De Zuid-Hollandse gemeente Zederik vraagt met ingang van het schooljaar 2012-2013 voor alle kinderen die vanwege hun geloofsovertuiging een bijzondere basisschool buiten de gemeente bezoeken een eigen bijdrage voor het leerlingenvervoer.

Van onze correspondent
1 November 2011 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 17:25

De gemeenteraad stemde maandagavond in met een voorstel van het college.

Voor het cursusjaar 2011-2012 moeten ouders 461,50 euro per kind bijdragen. Tot nu toe werd er een eigen bijdrage gevraagd voor maximaal twee kinderen per gezin. Voor de overige kinderen hoefde geen geld te worden betaald. Dat gaat veranderen. De gemeente wil dat er ook voor de andere kinderen wordt betaald.

Dit cursusjaar bezoeken 39 leerlingen vanwege hun geloofsovertuiging een bijzondere basisschool buiten Zederik. In bijna alle gevallen gaat het om de reformatorische Calvijnschool in Leerdam of de Ds. Koelmanschool in Gorinchem. Voor dertien van deze kinderen hoeft geen eigen bijdrage te worden betaald omdat het inkomen van de ouders te laag is. Achttien kinderen betalen de vastgestelde bijdrage, terwijl de ouders van de resterende acht kinderen niet hoeven te betalen omdat het om het derde of volgende kind gaat.

Door de aanpassing van de ”verordening leerlingenvervoer” zou de gemeente volgend jaar in een soortgelijke situatie bijna 3700 extra reiskosten binnen halen. „Die vergoeding van 461,50 euro is maar een achtste van de werkelijke kosten”, benadrukte CU-wethouder J. Freije.

De kleine christelijke partijen verzetten zich met hand en tand tegen het voorstel. CU-woordvoerder C. Matsinger: „Grote gezinnen worden op deze manier zwaar getroffen. Dit is een erg gemakkelijke manier om te bezuinigen. Laten we dankbaar zijn dat er nog mensen zijn die in deze tijd een groot gezin durven opvoeden. We zouden hen moeten steunen.”

SGP’er E. Geluk was het eens met Matsinger. „De maatregel levert de gemeente hooguit een paar duizend euro op, terwijl de gezinnen zwaar worden getroffen. Laten we de bestaande situatie handhaven.” Maar SGP en CU kregen alleen steun van de VVD. Het voorstel werd daardoor met acht stemmen voor en zes stemmen tegen aangenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer