”Occupy” ook een boodschap aan de kerken
Laten christenen het signaal van de Occupybeweging oppakken en verdiepen tot een christelijk getuigenis over anders leven en navolgen van Jezus, suggereert Henk van Rhee.
Het kantoor van Tot Heil des Volks ligt vlak bij het Beursplein, het basiskamp van de Occupybeweging in Nederland. Er valt veel over Occupy te zeggen. Zo is het geen echte organisatie met een concreet doel en een politieke strategie om dat doel te bereiken. Ook nemen er radicale en tegen Israël gerichte elementen aan deel. En verder hebben ze misschien een al te romantische opvatting over de werkelijkheid en het vermogen van de mens om goed te doen.
Toch loop ik tussen de middag af en toe naar het Beursplein om te kijken hoe de vlag erbij hangt. Misschien is het heimwee naar mijn eigen hippietijd, toen ik ook bezig was de wereld ”te verbeteren”. Maar ook als christen ben ik geïnteresseerd, want onze op de eigen welvaart gerichte maatschappij is niet het ideaal dat God ons voorhoudt in de Bijbel. Misschien heb ik wel te lang meegehobbeld met hoe de dingen gaan in onze westerse wereld.
Een tentenkamp op een plein is niet de manier waarop christenen gewend zijn actie te voeren. Maar we kunnen er wel wat mee. Bij de start van de ‘bezetting’ in Nederland mocht blijkens een bericht in het Nederlands Dagblad een jonge christin voor de microfoon op het Beursplein herinneren aan de Bijbelse boodschap dat „geldzucht de bron van alle kwaad is” en dat er dus „alle reden is om die andere weg van Jezus na te volgen.” Jammer dat het hier om slechts een enkeling ging. Wellicht kunnen we onszelf eens afvragen of we met onze inzet van een gift voor Woord en Daad of de Stichting Tot Heil des Volks wel klaar zijn met het werken aan een eerlijker wereld. Er is nog wel een mijltje meer te gaan, denk ik dan.
We kunnen en mogen dit signaal van de ”occupiers” niet negeren. Als we eerlijk zijn, dan moeten we erkennen dat wij als navolgers van Jezus Christus misschien wel zelf dit signaal over een andere manier van leven hadden moeten geven. Jezus Zelf zegt over die navolging: „De Zoon des mensen heeft niets waarop Hij het hoofd kan neerleggen” (Mat. 8:20). Vergelijk dat eens met onze weldoortimmerde huizen. Is het probleem van Zijn volgelingen niet dat wij meer bij de wereld zijn gaan horen dan bij Jezus? We zijn net zo druk op internet, we maken net zo veel schulden, zijn ook op bezit gericht en doen mee aan het grote consumeren. En dan heb ik het nog niet eens over het hoge percentage seks- en pornoverslaving dat wij in ons hulpverleningswerk tegenkomen.
Mijn advies is om naar het signaal van Occupy te luisteren. Het over te nemen en te verdiepen tot een christelijk getuigenis van anders leven en navolgen van Jezus. Als getuigenis van het Koninkrijk dat komt. Niet door ons, maar door Degene Die we navolgen.
De auteur is algemeen directeur van Stichting Tot Heil des Volks.