Kerk & religie

Ds. J. Westerink: Parel heeft zijn glans verloren

AALSMEERDERBRUG – „De Bijbel leert mij niet alleen wie God is, maar ook wie de mens is. Wie ben ik voor God? Een parel in Zijn hand, zoals een lied zingt, of een zondaar? We zijn verdoemelijk voor God, zegt ons doopformulier. In Christus mag ik een parel in Gods hand zijn, maar ik blijf zondaar.”

Van een medewerker
31 October 2011 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 17:25
Opening. Foto LCJ
Opening. Foto LCJ

Dat zei ds. J. Westerink, christelijk gereformeerd emeritus predikant te Urk, zaterdag in zijn workshop tijdens het Jeugdappel +16 van het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) in Aalsmeerderbrug (Schiphol-Rijk).

„We waren een parel in Gods hand, maar sinds de zondeval heeft die parel zijn glans verloren. Calvijn gebruikt in dat verband het beeld van een scheepswrak op het strand. Zo leren we onszelf kennen, als in zonde ontvangen en geboren. Daarom rust de toorn van God op ons en kunnen we in Zijn rijk niet komen, tenzij wij opnieuw geboren worden”, aldus ds. Westerink. „Hij rechtvaardigt goddelozen. In Christus mogen we dan weer een parel in Gods hand worden.”

Lege doos

Het landelijk jeugdappel van het LCJ, een van de twee jongerenorganisaties binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken, was gewijd aan het thema: ”Wie is God?” Zo’n 550 jongeren dachten in workshops na over verschillende vragen. Is de God van het Oude Testament Dezelfde als Die van het Nieuwe Testament? Hoe weet ik of Gods liefde ook voor mij geldt? Op welke manier kunnen we Gods liefde aan onze omgeving laten zien?

De Belgische spreker Mels Terlouw verhaalde hoe God spreekt en nog steeds werkt in het leven van mensen. Als „ervaren reiziger op de verkeerde weg” (onder meer als drugsgebruiker) belandde hij in de goot. „Tot God kwam. Toen stond alles stil. Nu weet ik wat de wereld te bieden heeft: één grote lege doos.”

Aan het begin van de dag ging LCJ-directeur Kees van Vianen in op het thema in het algemeen. „De vraag ”Wie is God?” is voor 83 procent van de 141 jongeren die daar in het kader van een onderzoekje antwoord op gaven een herkenbare vraag. Voor 13 procent van de jongeren is het geen vraag en 4 procent heeft geen mening. Maar Hij is de levende! Hij spreekt en Hij zoekt het verlorene.”

Dezelfde vraag, ”Wie is God?”, stond centraal in de eerste lezing van ds. R. Kok, predikant te Noordeloos. Wat betekenen de bekende woorden dat Hij heilig is, trouw, barmhartig, rechtvaardig?

Ds. Kok: „Het antwoord op de vraag Wie God is, is voor velen één groot vraagteken of helemaal geen vraagteken. Ds. Klaas Hendrikse zegt dat God niet bestaat en dat Jezus Zijn Zoon is. Voor anderen slaat oma’s geloof op een wereld die er niet meer is en is de kerk een soort ‘afkickcentrum’ waar mensen afstand kunnen nemen van het idee dat geloof te maken heeft met het kennen van God.”

De predikant maakte korte metten met dergelijke ideeën. „Dat God bestaat, kunnen we alleen maar gelóven. Hij laat Zich in Zijn Woord aan ons kennen.” Verder noemde hij het uiterst belangrijk om een juist beeld van God te hebben. Een verkeerd beeld van God kan volgens de predikant een van de oorzaken van kerkverlating zijn.

„Welke afgoden houd jij er nog op na? Weg ermee! Niets en niemand kan je helpen dan Hij alleen”, hield ds. Kok de jongeren voor. „Al kunnen we God niet begrijpen, Hij is wel te kennen, hoewel naar de maat van ons menselijk begrip.”

Persoonlijk kennen

Is de God van de Bijbel al jouw God geworden? Over die vraag sprak ds. J. Van Amstel, emeritus predikant te Ede. „Met al de kennis die je hebt opgedaan op catechisatie en school en vooral in de kerk, is nog niet gezegd dat je de Heere echt, persoonlijk kent. Tot er een moment komt dat het anders wordt. Dat je Hem leert kennen en niet meer zonder Hem kunt leven. Dat is wat de Heere Jezus bedoelt in Johannes 17:3: „Dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen en Jezus Christus.”

Dit kennen is volstrekt een gave, aldus ds. Van Amstel. „Het is een genade van God, samen te vatten in vier woorden: zeker weten en vast vertrouwen. Zeker weten Wie God is en vast vertrouwen op Hem.”

Je leert de Heere niet in één dag kennen, stelde de Edese predikant. „Je moet groeien in de genade en kennis van de Heere. Als Hij spreekt, luistert jij. Hij luistert ook naar jouw spreken, Hij is de Hoorder van het gebed.” In ieder geval doet de Heere een appel op je hart om Hem te kennen, besloot ds. Van Amstel. „Hij voegt er ook een belofte bij: Ken Hem in al uw wegen, en Hij zal uw paden recht maken (Psalm 37). Zonder Hem te kennen gaat het niet goed.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer