CDA: Mauro mag in Nederland studievisum afwachten
DEN HAAG – Van het CDA mag Mauro in Nederland zijn studievisum afwachten. Dat is de uitkomst van beraad binnen de voltallige CDA-fractie dinsdagochtend over de dreigende uitzetting van de Angolese jongen Mauro Manuel.
Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) moet wat het CDA betreft in die procedure snel een besluit nemen.
CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma heeft dat dinsdag gezegd na beraad van de CDA-fractie over de situatie van Mauro. „We geven hem nu het perspectief dat hij hier in Nederland de aanvraag kan afwachten. Dat is meer dan donderdag geboden kon worden.”
De fractievoorzitter benadrukte dat alle 21 leden van zijn fractie eensgezind zijn. Van Haersma Buma verwacht voor deze oplossing ook steun van de rest van de Tweede Kamer. „De Kamer weet dat andere oplossingen niet konden en ook niet gevonden zullen worden.”
Hij erkende dat er wisselende signalen zijn of Mauro wel een studievisum wil aanvragen. „Hij studeert nu al. Deze kans kan hij aangrijpen.”
Het kritische CDA Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier vindt dat de fractie van het CDA „heel goed” uit de kwestie is gekomen. Ze zei dinsdagmiddag na afloop van het fractieoverleg dat het belangrijk is „dat Mauro hier kan blijven en dat hij niet naar Angola moet om een studievisum aan te vragen.”
Reactie Mauro
Mauro Manuel vindt de uren die voor hem liggen, waarin over zijn lot in Nederland zal worden beslist, ’best wel spannend’. Dat zei hij dinsdag bij aankomst bij het Kamergebouw.
„Het is goed dat ik niet alleen sta. Dat zo veel mensen achter je staan, dat geeft je wel hoop”, aldus de jonge Angolees.
Zijn pleegmoeder wil ’een gegeven paard niet in de bek’ kijken, als er toch nog iets voor Mauro uitkomt. Maar ’het probleem ligt weer op zijn bordje’, zei ze. De moeder wil er niet alleen het CDA op aankijken. Ook de VVD en de PVV zijn verantwoordelijk, stelde ze.
Reactie oppositie
Het CDA biedt volgens PvdA, SP, D66 en GroenLinks Mauro geen oplossing door te stellen dat hij de aanvraag voor een studievisum in Nederland moet kunnen afwachten. Volgens de oppositiepartijen lijkt het CDA vooral bezig te zijn eigen problemen in de regeringsfractie op te lossen.
„Het CDA lost zo iets op voor zichzelf en niet voor Mauro”, aldus PvdA-Kamerlid Hans Spekman. Volgens zijn D66-collega Gerard Schouw blijft voor Mauro de onduidelijkheid of hij op grond van een studievisum kan blijven. Tofik Dibi van GroenLinks stelde: „Dit is een oplossing voor het CDA, niet voor Mauro.” Zo moet de jongen volgens Dibi als hij een studievisum krijgt „over 2 jaar alsnog weg.”
SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt de CDA-oplossing „teleurstellend.” „Dit is een zwaard van Damocles dat boven het hoofd van Mauro hangt en waarvoor de oppositie steeds heeft gewaarschuwd. Als hij de studie niet redt, moet hij alsnog terug. Dit biedt geen zekerheid aan Mauro en zijn pleegouders.”
Reactie Defence for Children
De organisatie Defence for Children is niet gelukkig met het compromis. „Natuurlijk is Mauro blij als hij kan blijven”, stelt Carla van Os van de organisatie. „Maar deze constructie gaat helemaal voorbij aan het structurele probleem.”
Het zal niet lang duren voordat de volgende soortgelijke zaak zich aandient, voorspelt Defence for Children. „De politiek heeft nu misschien een praktische oplossing bedacht die de coalitie kan redden. Maar de discussie over de rechten van pleegkinderen die hier al jarenlang in onzekerheid verkeren, gaat het kabinet weer uit de weg.”
Emotionele oproep
Mauro deed maandag een laatste emotionele oproep aan de leden van de Tweede Kamer om in Nederland te mogen blijven. Hij doet dat in een verklaring die dinsdag in Den Haag wordt uitgedeeld.
De jongen is dinsdag aanwezig bij een manifestatie op het Plein met sympathisanten. „Ik beloof dat ik altijd zal proberen van waarde te zijn voor Nederland. Laat mij alstublieft voor altijd hier blijven”, schrijft Mauro in de tekst.
„Mijn toekomst ligt in Nederland. Ik wil een voorbeeld zijn voor iedereen en ik wil me zo graag inzetten voor de Nederlandse samenleving, mijn hele leven lang”, benadrukt Mauro. „Ik wil zo graag ieder jaar Koninginnedag vieren en ik wil als voetballer het Nederlands elftal kampioen zien worden.”
Mauro bedankt in zijn boodschap alle Kamerleden die hem steunen. „Ik hoop zo dat u dit blijft doen en dat u de collega’s die nog twijfelen, kunt overtuigen. Dit is mijn laatste kans om u te vragen mij een verblijfsvergunning te geven.”
De volledige tekst van de oproep:
Geachte leden van de Tweede Kamer,
Tegen wil en dank ben ik nu een symbool geworden van jonge, alleenstaande asielzoekers in Nederland. Veel liever ben ik een symbool van integratie in de Nederlandse samenleving. Iets waaraan in Nederland zoveel belang wordt gehecht.
Op mijn negende ben ik op het vliegtuig gezet, helemaal alleen. Ik had toen enorm veel verdriet en was bang. Hoe kon ik ooit iemand nog vertrouwen? Waarom was ik weggestuurd? Gelukkig kwam ik terecht bij hele lieve mensen, die nu mijn vader en moeder zijn. 3 jaar geleden is mijn broertje geboren, van wie ik heel veel hou. Ik heb een hechte band met mijn familie en mijn vrienden.
De belangrijkste jaren van mijn leven ben ik hier opgegroeid. Ik voel me hier helemaal thuis. Ik voel me Nederlander.
Mijn toekomst ligt in Nederland. Ik wil een voorbeeld zijn voor iedereen en ik wil me zo graag inzetten voor de Nederlandse samenleving, mijn hele leven lang. Ik wil zo graag ieder jaar Koninginnedag vieren en ik wil als voetballer het Nederlands Elftal kampioen zien worden.
Ik wil graag alle Kamerleden die mij steunen bedanken. Ik hoop zo dat u dit blijft doen en dat u de collega’s die nog twijfelen, kunt overtuigen. Dit is mijn laatste kans om u te vragen mij een verblijfsvergunning te geven. Ik beloof dat ik altijd zal proberen van waarde te zijn voor Nederland. Laat mij alstublieft voor altijd hier blijven!
Veel liefs van Mauro