Verrassingsbezoek NAVO-topman aan Libië
TRIPOLI (ANP) – NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen is maandag naar Libië gereisd voor een verrassingsbezoek. De Deen stond in het Noord-Afrikaanse land stil bij het officiële einde van de NAVO-missie in Libië. De NAVO beëindigt maandag formeel om een minuut voor middernacht (Libische tijd) haar missie in het land. In Libië is het een uur later dan in Nederland.
Rasmussen zei dat de NAVO de nieuwe machthebbers zou kunnen helpen bij veiligheidszaken en de overgang naar democratie, mochten ze dat willen. De NAVO-chef zei dat hij had gesproken met leiders van de regerende Nationale Overgangsraad in Libië (NTC) over de toekomst van het land.
„Jullie zijn in actie gekomen om de geschiedenis en toekomst te veranderen; wij zijn opgetreden om jullie te beschermen. Samen zijn we hierin geslaagd. Libië is eindelijk vrij, van Benghazi tot Brega, van Misrata tot de bergen van Nasufa, en Tripoli”, sprak Rasmussen op een persconferentie. Hij zei dat de organisatie er trots op is Libië te hebben geholpen bij het protest tegen Muammar Gaddafi. Eerder noemde Rasmussen de operatie een van de succesvolste in de geschiedenis van het bondgenootschap.
De NAVO-missie, die in de avond van 19 maart begon, droeg aanzienlijk bij aan de val van het bewind van dictator Muammar Gaddafi. Die werd op 20 oktober doodgeschoten tijdens de val van Sirte, zijn laatste bolwerk. Het bondgenootschap zag toe op de naleving van het wapenembargo en het vliegverbod boven het Noord-Afrikaanse land.
In de afgelopen 7 maanden voerden NAVO-gevechtsvliegtuigen 26.000 vluchten uit boven Libië. Tijdens 10.000 vluchten werden militaire doelwitten aangevallen. Meer dan duizend tanks, voertuigen, wapens en commandocentra werden vernietigd. In totaal hebben ruim 500 Nederlandse militairen een bijdrage geleverd aan de operatie.
Dat de problemen in Libië nog niet voorbij zijn, blijkt uit een recent rapport van Human Rights Watch (HRW). Volgens de mensenrechtenorganisatie terroriseren milities uit Misrata inwoners van de plaats Tawargha vanwege hun vermeende loyaliteit aan Kaddafi. De gehele stad van 30.000 inwoners is verlaten, aldus HRW. Delen van Tawargha zijn geplunderd en platgebrand. Bewoners zijn beschoten en geslagen en hen is te verstaan gegeven niet terug te keren. Volgens de milities hebben de inwoners gemoord en verkracht in Misrata, samen met de troepen van Gaddafi.