Buitenland

„Meer revoluties in Afrika kwestie van tijd”

KAMPALA – In veel meer Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara zijn machtswisselingen aanstaande, in navolging van Tunesië, Egypte en Libië. „De vraag is niet of het gaat gebeuren, maar wanneer”, aldus Arthur Larok, een prominente activist uit het Oost-Afrikaanse Uganda, vrijdag.

Buitenlandredactie
28 October 2011 23:20Gewijzigd op 14 November 2020 17:23

„In veel landen verslechtert de economie en het bestuur. Mensen zijn hun dictatoriale leiders zat.”

Vandaag is de 33-jarige Larok een van de belangrijkste gasten tijdens de jaarlijkse Afrikadag in de Haagse Hogeschool. Hij studeerde politieke wetenschappen aan de prestigieuze Makerere-universiteit in Uganda en behaalde zijn master bestuur en ontwikkeling aan de universiteit van Sussex in Engeland. Nu leidt hij een koepelorganisatie van non-gouvernementele organisaties die zich richt op positieve verandering in Uganda.

„Mijn land is vrij exemplarisch voor veel landen in zwart Afrika”, zegt Larok. „Het land beweegt zich in de verkeerde richting, zowel qua economie als qua bestuur.”

Yoweri Museveni is al sinds 1986 onafgebroken president in Uganda. Larok: „Via pr is de regering erin geslaagd Uganda neer te zetten als een stabiel land met een niet al te autoritair bewind.”

De praktijk is echter anders, meent Larok. „De veiligheidsdiensten zijn sinds de presidentsverkiezingen van februari zeer zichtbaar aanwezig in het straatbeeld. Uit angst voor massale volksprotesten werd het belangrijkste plein van Kampala afgezet en betogingen zijn met geweld beëindigd.”

Toch hoopt Larok op succesvolle en vreedzame betogingen. „We mogen hoop koesteren. Er wordt inmiddels openlijk gediscussieerd over de opvolging van Museveni. In het verleden was zoiets ondenkbaar. Het zou heel mooi zijn als de machtswisseling vreedzaam verloopt. Dat zou een unicum zijn voor mijn land.”

Volgens Larok heeft de nachtrust van veel dictatoren en autocratisch regerende presidenten in Afrika te lijden van de volksopstanden in de Arabische wereld. „Ze vrezen een soortgelijk lot als dat van Gaddafi, Ben Ali en Mubarak. Er zijn eigenlijk maar een paar landen waar het goed gaat: Ghana, Botswana, Mauritius en misschien Zambia”, meent Larok. „In de meeste andere landen is het slechts een kwestie van tijd voordat het keerpunt wordt bereikt. Eén vonkje kan alles veranderen. In Tunesië was het één wanhopige persoon die zichzelf in brand stak, die alles in gang zette.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer