Economie

Griekenland belooft beterschap na EU-top

ATHENE (ANP) – Griekenland gaat werk maken van structurele hervormingen die nodig zijn om zijn huishoudboekje ook op de langere termijn weer gezond te maken. Dat heeft minister van Financiën Evangelos Venizelos donderdag beloofd, nadat Europese leiders een akkoord hadden bereikt over verlichting van de Griekse schuldenlast.

27 October 2011 17:12Gewijzigd op 14 November 2020 17:21
Venizelos. Foto EPA
Venizelos. Foto EPA

„Wij mogen deze kans niet verspelen, daarvoor is zij te groot”, zei Venizelos. „Wij zullen doorgaan met alle structurele hervormingen.” Griekenland lag de laatste maanden herhaaldelijk onder vuur omdat het te langzaam bezuinigingen zou doorvoeren.

Het akkoord van de eurolanden donderdagmorgen over de aanpak van de schuldencrisis, is een eerste stap op weg naar stabilisatie in de eurozone. Waar vooralsnog de positieve geluiden overheersen, denken sceptici echter dat meer maatregelen nodig zijn.

Het noodplan waarover de EU-lidstaten een akkoord bereikten, behelst onder meer een kwijtschelding van de helft van de Griekse schulden door de bankensector. Ook wordt de slagkracht van het Europese noodfonds versterkt tot 1000 miljard euro.

„We hebben een hele grote stap gezet”, stelde premier Mark Rutte. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) sprak van een betekenisvolle stap vooruit en een stevig fundament voor de euro.

De beurzen reageerden vooralsnog positief op het akkoord van de eurolanden. In Amsterdam eindigde de AEX 3,8 procent hoger. Ook de andere Europese beurzen sloten met stevige winsten. Beleggers zijn blij dat er een akkoord is bereikt door de politieke leiders. De euro steeg donderdag op de valutamarkt tot het hoogste niveau in 7 weken tijd ten opzichte van de dollar: 1,4170 dollar.

De positieve geluiden ten spijt stelde Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dat het akkoord pas een eerste stap is. Volgens de voorzitter is er vooralsnog te weinig gedaan om de oorzaken van de crisis te bestrijden. De NVB denkt dat eurolanden nu moeten doorpakken. Staal krijgt in zijn scepsis bijval van meerdere economen. Zij stellen dat het noodfonds van 1000 miljard euro nog altijd veel te klein is.

De Franse minister van Financiën Francois Baroin, denkt dat de G20-landen volgende week meer maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat de ontwikkelde landen opnieuw in een recessie belanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer