Prof. Van den Brink spreekt over waarde Dordtse synode
LEIDEN – Prof. dr. G. van den Brink start vanaf volgende week colleges over ”Dordt in context” aan de Universiteit Leiden. De collegereeks over de rol van de nationale synode van 1618 en 1619 wordt gehouden in het kader van de Leidse leerstoel Geschiedenis van het Gereformeerd Protestantisme die Van den Brink bekleedt.
De collegereeks in Leiden die uitgaat van de leerstoel van de Gereformeerde Bond, is de laatste. De leerstoel verhuist volgend jaar naar Amsterdam. Van den Brink, hoogleraar dogmatiek aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, laat desgevraagd weten dat hij in Leiden een opvolger krijgt als hoogleraar in de geschiedenis van het gereformeerd protestantisme. Colleges op dit terrein zullen dan voor minstens vijf jaar worden voortgezet.
Van den Brink bespreekt tijdens de komende collegeserie de nationale synode als een belangrijk concentratiepunt in de Nederlandse kerkgeschiedenis. Ook in de internationale kerk- en theologiegeschiedenis speelt de synode nog altijd een rol.
De focus tijdens de colleges ligt op de genomen leerbeslissingen van 1618 en 1619. Ook gaat Van den Brink in op de voorgeschiedenis van de synode, de politiek-maatschappelijke achtergrond, de theologische inhoud, de internationale inbedding en de doorwerking van de synodale besluiten in het geloof van kerkleden.
De avondcolleges worden gehouden op 1, 8, 15 en 29 november en op 6 december. De colleges zijn na inschrijving en betaling voor iedereen toegankelijk.
Volgend jaar verschijnt bij De Groot Goudriaan, onderdeel van uitgeverij Kok, een boek van Van den Brink over het onderwerp. Het boek met dezelfde titel als de collegereeks gaat ongeveer 20 euro kosten.