‘Siberische winter’ is niet te voorspellen
DE BILT (ANP) – Drie maanden Siberische kou, een dik pak sneeuw en verraderlijke ijzel. De winter slaat begin december in West-Europa genadeloos toe, zo voorspellen meerdere weerbureaus in Duitsland, Groot-Brittannië en de VS op basis van seizoensverwachtingen. Maar het KNMI heeft zijn twijfels over dergelijke langetermijnvoorspellingen. „De voorspellingshorizon voor het weer is 10 dagen”, zegt Cees Molenaars van het KNMI.
Het KNMI volgt „met belangstelling” de langetermijnverwachtingen en voorspellingen over hete zomers en koude winters. Er bestaan heel veel weermodellen, maar is er is onvoldoende wetenschappelijke grond om ze echt serieus te nemen, aldus Molenaars. „In het voorjaar zeiden sommigen dat we een lange hete zomer zouden krijgen. We kennen het resultaat.”
West-Europa is qua weer afhankelijk van de Atlantische Oceaan. „Elke depressie die voor de kust van Canada wordt geboren, zie je aankomen.” Verder voorspellen blijft een hachelijke zaak. „Het weer is zeer complex.”
Toch buitelen weerbureaus over elkaar heen met langetermijnverwachtingen. Het Duitse weerbureau Donnerwetter voorspelt een ’horrorwinter’ en Britse meteorologen spreken nu al over een ’winter des doods’. De kans dat we dit jaar een witte kerst beleven, zou 40 procent zijn en de temperaturen kunnen in januari ’s nachts tot min 25 graden dalen.
Ook Meteo Consult verwacht een strenge winter, gebaseerd op de inzichten van de World Climate Service. Die voorspelde vorig jaar een koude winter en dit jaar een koele en natte zomer. Beide verwachtingen kwamen grotendeels uit, meldt Meteo Consult op zijn website. Ook tv-weerman Piet Paulusma schrijft op zijn website: „Ik ga uit van een relatief koude winter 2011-2012. Allereerst verwacht ik dat de winter vroeg begint, in november wordt het al koud en krijgen we winterweer.”
De winterse voorspellingen van de World Climate Service zijn onder meer gebaseerd op de temperaturen in de zomer rond de poolcirkel en de te verwachten luchtstromen in de winter. Berekeningen geven aan dat er de komende maanden veel polaire en dus koude lucht naar West-Europa zal stromen. „Dat zijn slechts 2 factoren die van invloed kunnen zijn”, relativeert Cees Molenaars van het KNMI. „Het weer is van zo veel factoren afhankelijk.”