Reacties politieke partijen op akkoord eurotop
DEN HAAG - De meeste Tweede Kamerfracties hebben donderdag gereageerd op het akkoord over de aanpak van de schuldencrisis. Een overzicht.
VVD-Kamerlid Mark Harbers: „Knap dat dit akkoord is bereikt. Premier Rutte is er in geslaagd een aantal voor Nederland cruciale punten binnen te halen. We wilden dat de banken meer dan 21 procent zouden afschrijven op hun leningen en dat is 50 procent geworden. We wilden een steviger aanpak van Italië en Spanje en een effectiever noodfonds zonder dat de eurolanden geld moesten bijstorten. En voor het eerst wordt een eurocommissaris voor begrotingsdiscipline genoemd, samen met een versterkte handhaving van de begrotingsregels. Dat zijn allemaal goede punten die Nederland op de agenda heeft gezet.”
PVV-leider Geert Wilders: „De premier heeft gelijk: er is een hele grote stap gezet. Alleen wel in de verkeerde richting. Griekenland krijgt er weer extra miljarden euro’s bij. Slecht en corrupt gedrag wordt opnieuw beloond door Brussel. Ook ongezonde banken kunnen dadelijk door het steunfonds worden geholpen. Henk en Ingrid gaan in dat geval dus ook Griekse of Franse banken spekken. Wat de PVV-betreft moeten probleemlanden als Griekenland hun eigen broek ophouden en anders de euro verlaten. Dit is een gebed zonder einde.”
CDA-Kamerlid Elly Blanksma. „Europa heeft vannacht een sprong voorwaarts gemaakt. Er zijn krachtige toezeggingen gedaan door Italië en Spanje om de economie op orde te krijgen. De slagkracht van het noodfonds is vergroot. Er is een ondubbelzinnige toezegging gedaan om begrotingsdiscipline in Europa op orde te maken met daarnaast een actieplan om de besluitvaardigheid te verbeteren. Er zijn goede afspraken gemaakt. Voor het CDA gaat het erom dat deze nu snel daadwerkelijk worden uitgevoerd.”
SP-Kamerlid Ewout Irrgang: „Wij steunen dit akkoord niet. Het is geen oplossing want het Griekse probleem wordt niet opgelost, dit is doormodderen. Ik zie wel een stap in de goede richting, maar onvoldoende om te zorgen dat de Grieken weer lucht krijgen om zelfstandig verder te gaan. Afschrijven van 50 procent van de schuld lijkt veel, maar dat zijn alleen de schulden aan banken, de totale Griekse schuld daalt maar met 28 procent. Het hogere noodfonds leidt tot hogere risico’s voor Nederland. Het echte onderliggende probleem is Italië. Berlusconi moet zijn biezen pakken, want hij is ongeloofwaardig.”
Fractievoorzitter Jolande Sap van GroenLinks: „Een escalatie van de eurocrisis lijkt voorkomen, maar de brand is nog niet helemaal geblust. Een goede uitwerking voor structurele oplossingen ontbreekt nog. Er moet niet alleen naar de korte termijn gekeken worden. Gebruik deze tijd voor een politiek bestuur in Brussel, een aanpak van de financiële sector en een stevig duurzaam Europees hervormingspakket dat perspectief op groei kan bieden.”
Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie op twitter: „Hoewel er aansprekende onderdelen in zitten toch twijfels of dit pakket een echte langetermijn oplossing voor problemen in eurozone is. We gaan het nog maar eens rustig verder bestuderen en luisteren naar uitleg van onze regering daarbij. Volgende week dinsdag debat.”