Ophef rond zendingsreis longarts
MAASTRICHT – Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC) moet hoogleraar prof. dr. E. Dompeling goed in de gaten houden.
Dat stelt de Vereniging tegen de Kwakzalverij in een reactie op een verklaring van het MUMC en de Universiteit Maastricht over de hoogleraar die in opspraak is geraakt. De kinderlongarts zou tijdens een zendingsreis in Birma vorig jaar aan gebedsgenezing hebben gedaan. De reis ging uit van de christelijke charismatische organisatie Touch, Reach & Impact the Nations (TRIN).
Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij, een artsenorganisatie, past het een arts niet om in zijn vrije tijd „rare dingen” te doen en tijdens kantooruren serieuze wetenschap te bedrijven.
Volgens de vereniging gaat het te ver om Dompeling te ontslaan, zolang hij zijn werk goed doet. „Maar het is verontrustend dat de man er in zijn vrije tijd dergelijke extreme opvattingen op nahoudt.” Volgens woordvoerder C. Renckens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij zijn er bewijzen dat de man aan gebedsgenezing heeft gedaan. „Het valt niet te ontkennen.”
De Universiteit Maastricht en het Maastricht Universitair Medisch Centrum, beide werkgever van de hoogleraar, stelden woensdag in een verklaring dat de hoogleraar weliswaar in Birma is geweest, maar als privépersoon en niet als arts. Daarbij heeft hij gebeden met mensen, maar niet aan gebedsgenezing gedaan.
Het Nederlandse zendingsproject TRIN in Birma ligt al langer onder vuur. Onderzoeksjournalist Karel Smouter stelde onlangs dat de claim dat bij het project blinden zijn gaan zien, niet klopt. Theoloog prof. dr. W. J. Ouweneel beschreef vorig jaar dat zeven blinden genazen. Recent erkende hij dat hij met die bewering „voorzichtiger” had moeten zijn.