Binnenland

Nachtmerrie voor geldbedrijf: Miljoenenroof van binnenuit

RIDDERKERK – Het is de nachtmerrie van elk geldbedrijf: een medewerker die onder één hoedje speelt met criminelen en er met miljoenen vandoor gaat. Een chauffeur van een geldwagen van Brink’s wordt verdacht van betrokkenheid bij een geldroof dinsdag in Ridderkerk. Soortgelijke scenario’s deden zich vaker voor.

Binnenlandredactie
27 October 2011 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 17:21
De overvallen wagen van Brinks wordt onderzocht. Foto ANP
De overvallen wagen van Brinks wordt onderzocht. Foto ANP

Dramatische ongeblikken, op die late zaterdagavond van 
23 september 1995. In het zwaarbeveiligde gebouw van waardetransporteur Geldnet in het Gelderse Duiven wordt medewerker Johan Regeling in koelen bloede doodgeschoten. Dader: zijn collega John G., een Arnhemmer van Indonesische afkomst. G. is handlanger van een stel vuurgevaarlijke criminelen. Met hulp van de Geldnetmedewerker slagen de misdadigers erin hun busje vol te laden met zo’n 9 miljoen gulden. Ook de bewakingsvideo gaat mee. John G. weet waar de knoppen zitten om de deuren van het complex open te krijgen.

John G. vuurt na de moord op zijn collega ook een kogel door zijn eigen schouder en gaat in de buurt van het slachtoffer liggen. Zo probeert de man, stelt de politie, de indruk te wekken dat hij beschoten is door de overvallers. Zelf beweert John G. tijdens de rechtszaak dat hij zichzelf wilde doden.

De infiltrant van de criminelen komt een jaar voor de brutale miljoenenroof in dienst bij Geldnet. Hij geeft zijn ogen de kost en speelt gevoelige informatie door aan zijn kompanen, onder wie bendeleider Machiel O. De overvallers krijgen jarenlange celstraffen.

Geldnet heeft vaker te maken met misdadig personeel. In 1999 zetten geldlopers van het bedrijf bij Oostzaan een overval in scène. Ze laten criminelen de auto binnenkomen. Bij de overval wordt 2 miljoen gulden buit gemaakt. De Geldnet­chauffeur en zijn bijrijder worden ver­oordeeld.

Een medewerker die het aanlegt met misdadigers is het spookbeeld van elk waarde­transportbedrijf. Zo’n infiltrant heeft immers weet van techniek in de geldwagens en de beveiliging in opslagruimtes.

Het is van cruciaal belang dat mensen die met geldtransporten belast zijn, goed worden gescreend, stelt beveiligingsexpert Richard Franken van Hoffmann Bedrijfsrecherche. Als een medewerker schulden heeft opgebouwd, kan dat een risico zijn. Bedrijven moeten daarop alert zijn. „Stel dat kwalijke geruchten gaan over een beveiliger 
die op een cruciale plek werkt. Het is dan handig om dat in 
vertrouwen bij de politie te kunnen melden. Daar zou een speciaal loket voor moeten komen.”

Geldbedrijven nemen tal van maatregelen om hun miljoenen te beschermen. Opslagdepots worden met onder meer camera’s bewaakt. Transportwagens zijn zwaar beveiligd. Voertuigen, via de computer op afstand te volgen, hebben kogelwerende ramen. Brandstoftoevoer kan op afstand worden geblokkeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer