Binnenland

„Pijnbestrijding na ongeval moet beter”

NIJMEGEN (ANP) – Van alle mensen die in de ambulance terechtkomen na een ongeval, heeft 70 procent pijn. Slechts de helft van deze mensen krijgt pijnbestrijding. Dat aantal kan en moet drastisch omhoog, vindt onderzoeker Sivera Berben van het UMC St Radboud in Nijmegen. Ze promoveert volgende week op haar bevindingen.

25 October 2011 15:28Gewijzigd op 14 November 2020 17:18
Foto ANP
Foto ANP

Ook op de spoedeisende hulp (SEH) valt nog veel te verbeteren wat betreft pijnbestrijding, aldus Berben. Uit haar onderzoek blijkt dat slechts een derde van de patiënten bij ontslag van de SEH vindt dat zijn of haar pijn effectief is behandeld en dus is verminderd.

„Bij kankerpatiënten bijvoorbeeld is pijnbestrijding veel beter ingeburgerd dan bij slachtoffers van ongevallen. Bij ongevallen bestaat toch vaak de houding dat pijn er nou eenmaal bij hoort. Maar mensen met pijn moeten gewoon pijnbestrijding krijgen”, aldus Berben dinsdag.

Wat vaak meespeelt, is dat de patiënt zelf niet vraagt om pijnbestrijding. „Of dat ambulancebroeders bang zijn voor mogelijke bijwerkingen. Als het slachtoffer onder invloed is van drugs, alcohol of medicijnen, weet je natuurlijk niet wat er gebeurt als je hem morfine toedient”, volgens Berben.

Samen met een aantal collega’s heeft Berben een richtlijn opgesteld. Daarin staan dingen als hoe de pijn het beste gemeten kan worden, hoe die het beste te behandelen is zowel met als zonder medicatie en hoe best omgegaan kan worden met bepaalde groepen zoals bejaarden. „Want mensen die pijn hebben, moeten daar wat voor krijgen”, aldus Berben. Ze werkt momenteel aan de ontwikkeling van een app voor smartphones die hulpverleners moet helpen bij pijnbestrijding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer