Coalitiepartner Italië vreest voor regering
ROME (ANP/EFE/RTR) – De coalitiepartner van de centrumrechtse Italiaanse premier Silvio Berlusconi, Umberto Bossi van de Lega Nord, sprak dinsdag publiekelijk de vrees uit dat de regering op zeer korte termijn valt over voorgestelde economische hervormingsplannen. Bossi noemde de toestand „moeilijk, erg gevaarlijk en dramatisch, de regering is in gevaar”, aldus Bossi.
Zijn partij heeft maandag in de ministerraad voorstellen afgewezen om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Berlusconi overlegt dinsdag met partijgenoten en prominenten van de Lega Nord om tot een akkoord te komen. De Italiaanse minister van Infrastructuur en Transport, een partijgenoot van Berlusconi, Altero Matteoli, zei dat er nog „onderhandelingsruimte” is.
Woensdag gaat de Italiaanse premier naar de extra Europese topconferentie over de schuldencrisis. Afgelopen weekeinde werd Berlusconi op een EU-top onder druk gezet. Gevreesd wordt dat zonder doortastend optreden de problemen van economische ’dwergen’ zoals Griekenland overslaan naar het grote Italië.
Berlusconi beloofde in het weekend nog de pensioengerechtigde leeftijd naar Europees voorbeeld naar 67 jaar te verhogen, maar Bossi vindt dat onaanvaardbaar. Hij verdedigt het Italiaanse systeem waarbij mensen die vroeg zijn gaan werken, vanaf hun 60e met pensioen kunnen gaan en anderen vanaf hun 67e. Bossi’s Noord-Italiaanse kiezers vinden dat hier niet over te onderhandelen valt.
Italiaanse media berichtten dinsdag dat Berlusconi tegen Bossi zou hebben gezegd dat hij woensdag niet meer zonder hervormingen op de Europese top kan verschijnen, maar met iets concreets moet komen. Anders moet de hele Italiaanse regering naar huis, zou Berlusconi hebben gezegd.
De Italiaanse staat torst een schuld van bijna 2000 miljard euro (1,9 biljoen euro) en zou daar iets aan moeten doen. De Duitse en Franse leiders lieten zich in het weekeinde laatdunkend uit over Italië. De Italiaanse president, Giorgio Napolitano, heeft dinsdag boos laten weten dat Italië „60 jaar lang voor beperkingen van de soevereiniteit heeft gekozen op voorwaarde van gelijkheid met andere (EU-lid-)staten.”