Wethouders Sliedrecht houden vertrouwen
SLIEDRECHT – De recente bestuurscrisis in Sliedrecht heeft maandagavond geen nieuwe slachtoffers gemaakt. Na het opstappen van burgemeester M. Boevée twee weken geleden diende maandag fractieleider G. Visser van PRO Sliedrecht een motie van wantrouwen in tegen de drie wethouders. De motie werd alleen gesteund door de vier leden van haar eigen partij.
De VVD zou wel akkoord zijn gegaan met een motie van treurnis, maar vond „wantrouwen” een stap te ver. „We geven hun nog een allerlaatste kans”, zei fractieleider Van Rekom in tweede instantie. De coalitiepartijen SGP/CU, CDA en PvdA steunden de conclusies en aanbevelingen van het rapport van waarnemend burgemeester A. G. M. van de Vondervoort en waren van mening dat de zittende wethouders de gewenste cultuuromslag in de gemeente kunnen realiseren.
In februari sijpelden de eerste geruchten over een bestuurscrisis in het baggerdorp naar buiten. Vrijwel parallel daaraan verschenen er in de regionale pers berichten dat Boevée betrokken zou zijn bij fraude tijdens het baggerfestival in 2006. Medio april was zijn situatie onhoudbaar geworden, waarop de burgemeester tijdelijk terugtrad.
Rapporten van Van de Vondervoort en bureau KPMG pleitten Boevée vrij van fraude, maar hekelden tegelijkertijd de onprofessionele, informele bestuurscultuur in Sliedrecht. Er bleek binnen het college geen vertrouwensbasis meer te zijn voor een terugkeer van Boevée. Hij besloot met vervroegd pensioen te gaan.
Insprekers steunden maandagavond de opgestapte burgmeester. A. Stuy van het actiecomité Sliedrecht bruist: „Die familiaire cultuur past bij dorpse karakter van Sliedrecht. We hebben onze eigen normen en waarden.” Een ander oogstte applaus van de publieke tribune: „Het wegsturen van integere mensen is geen oplossing. Er is sprake van een gedeelde schuld van burgemeester, wethouders en de raad.”
VVD en PRO Sliedrecht zaten op dezelfde lijn. VVD-voorman Van Rekom noemde het rapport van Van de Vondervoort van matige kwaliteit: „Eenzijdig en onvolledig.” De liberaal vond dat alle schuld bij Boevée werd neergelegd, terwijl wethouders en ambtelijke top medeverantwoordelijk waren voor „de bestuurlijke en ambtelijke puinhoop. En waarom is nog steeds niet duidelijk wie al die roddels naar de pers heeft gelekt?” Fractieleider Visser van PRO Sliedrecht heeft er geen enkel vertrouwen in dat de zittende wethouders het tij kunnen keren. „Alleen mensen met een nieuw elan kunnen de cultuuromslag uitvoeren”, vond ze en ze diende drie moties van wantrouwen in.
De coalitiepartijen toonden wel vertrouwen in hun wethouders. „We gaan het anders doen. Het is nu of nooit. In het belang van Sliedrecht”, aldus CDA’er Dunsbergen. T. C. den Braanker, voorman van de zevenkoppige SGP/CU-fractie, legde verantwoording af van de gang van zaken. „Een breuk leek onbestaanbaar: dat zijn we niet gewend in Sliedrecht. We hebben het gezien, maar niet doorzien. Geprobeerd is om escalatie te voorkomen.”
De wethouders maakten duidelijk dat het wel fout moest gaan in het college. H. Tanis (SGP/CU): „Er bestond tussen de wethouders en de burgemeester verschil in opvatting over de bestuurscultuur en leiderschap. We werden niet tijdig geïnformeerd. Dat leidde steeds vaker tot onduidelijkheid en spanningen. Misschien hadden we eerder moeten ingrijpen.”
In de marathonzitting van meer dan vier uur kwamen ook de nodige irritaties naar boven. VVD’er Van Rekom laakte de rol van de confessionele partijen, en wethouder Tanis liet weten „geraakt” te zijn door uitlatingen op internet over zijn identiteit. Na elven nodigde Van Rekom de andere partijen uit tot een indringend gesprek. SGP’er Den Braanker nam die uitnodiging van harte aan. Hij liet zichtbaar geroerd zijn waardering voor het terugreden van Boevée blijken. „Wat dapper dat Martin deze stap heeft gezet. Zo is een bestuurlijke impasse voorkomen.”
D. van Meeuwen (SGP/CU) kon als voorzitter de fracties uiteindelijk toch danken voor het verloop van de vergadering. „Al zijn dit avonden die je liever niet te vaak meemaakt.”