Buitenland

Merkel houdt topoverleg met leiders coalitiepartijen

BERLIJN – De Duitse bondskanselier Merkel krijgt vrijdagavond bezoek. De leiders van de coalitiepartners CDU, CSU en FDP willen elkaar eens diep in de ogen kijken.

21 October 2011 09:08Gewijzigd op 14 November 2020 17:15
Merkel. Foto EPA
Merkel. Foto EPA

Als het gaat over crisisberaad is Merkel inmiddels routinier. De afgelopen maanden spendeerde ze vrijwel onafgebroken aan de redding van de euro. Woensdagavond hield ze de Franse president Sarkozy nog van zijn belangrijkste taak af, namelijk het bijstaan van zijn vrouw tijdens een bevalling.

Maar ook Merkel (volgens het blad Time de machtigste vrouw ter wereld) is machteloos zodra haar coalitiepartners haar niet meer steunen. En het moet gezegd dat de regering in Duitsland beslist niet lekker loopt. Het beraad van vanavond moet een werkplan opleveren hoe de regering de laatste twee jaren van haar termijn wil besteden.

Het blad Der Spiegel schreef deze week hoe de CDU-fractievoorzitter enkele weken geleden een telefoontje kreeg van Angela Merkel. Hij moest de avond van 21 oktober vrijhouden. En hij diende dan alleen verschijnen.

Zo’n zelfde belletje deed Merkel aan FDP-leider Philipp Rösler en de Beierse christendemocraat, CSU-leider Horst Seehofer. Met z’n vieren moeten zij dus vanavond zaken doen.

Meestal zoemt er rond deze leiders een zwerm van tweede garnituur. In Duitsland geldt bijvoorbeeld de secretaris-generaal als de schaduwleider van de partijen. Deze is doorgaans ook aanwezig bij topoverleg. Niet om mee te praten, maar om achteraf de pers te kunnen informeren. Bij eerdere ontmoetingen verschenen zelfs tijdens de vergadering doorlopend berichten in de media. Dat wil Merkel voorkomen.

Eigenlijk is het verwonderlijk dat de Duitse zwart-gele coalitie er nog zit. Wie de problemen bij de liberale partner FDP beschouwt, stemt toe dat er alle reden voor paniek is.

Na het aantreden van deze regering (rond de feestelijkheden van de 20-jarige herdenking van de val van de Muur in 2009) kwam de FDP vrijwel direct in een vrije val. Partijleider Guido Westerwelle bleek te licht voor het zware ambt van regeren. Als minister van Buitenlandse Zaken droeg hij tot nu toe alleen maar bij aan de verslechtering van het aanzien van Duitsland in de wereld.

Ook het vervangen van partij
leider Westerwelle door Rösler heeft nog niet het gewenste effect gehad. Bij diverse deelstaatverkiezingen is de partij onder de drempel van 5 procent blijven steken. Volgens peilingen dreigt de FDP ook uit de Bondsdag te verdwijnen. De Piratenpartij doet het nog beter.

Ook de CSU is in paniek. De partij haalde vroeger met gemak meer dan de helft van de stemmen in Beieren. Maar momenteel doet ze het slecht bij de stembus. De alleenheerschappij van de CSU in Beieren is allang voorbij.

Dat zijn voldoende elementen om de sfeer in de coalitie heerlijk bitter te maken. Als herstel al mogelijk is, zal dat waarschijnlijk wel nóg meer overleg vergen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer