Binnenland

Onzekerheid over komst zorglandgoed Rumpt

RUMPT – Het is nog steeds niet duidelijk of gemeente Geldermalsen de plannen voor de komst van een zorglandgoed in het Gelderse Rumpt steunt.

André Bijl
21 October 2011 09:50Gewijzigd op 14 November 2020 17:14

Initiatiefnemers en bezwaarmakers wachten af of het college bereid is mee te werken aan een aanvraag voor een bestemmingsplanwijziging. Begin november valt de beslissing.

Het landgoed is de droom van twee inwoners van Asperen, Nicoline van Iperen en Cor van den Berg, die in 2008 begonnen met de ontwikkeling van het project. Drie jaar later had het Asperse duo de plannen klaar. Ten zuidwesten van het dorpje Rumpt, tussen woonwijk Achtermonde en de provinciale weg van Leerdam naar Geldermalsen, moet een landgoed komen met een oppervlakte van 17,5 hectare dat onderdak biedt aan dertig psychogeriatrische patiënten.

Op het landgoed worden drie zorgwoningen en een beheerderswoning annex landhuis gebouwd waar de dementerende ouderen komen te wonen. De bedoeling is dat bewoners 24 uur per dag professionele begeleiding krijgen. Het landgoed krijgt een groene invulling: circa 15 hectare bestaat uit grasland, bossages, hoogstamfruitbomen, lanen en waterpartijen. Ook is er ruimte voor vee en een kinderboerderij. Het landelijke karakter sluit aan bij de achtergrond van de toekomstige bewoners, die hun leven op het platteland hebben doorgebracht. „Idealisme is ons uitgangspunt. Natuurlijk willen we er een boterham mee verdienen, maar we hoeven er niet rijk van te worden. Eventuele winsten investeren we in het landgoed”, zegt Van Iperen, die met haar partner inmiddels 5,5 hectare heeft aangekocht.

Volgens haar is de behoefte aan dit soort voorzieningen groot. Cijfers van het regionaal zorgkantoor geven aan dat er op dit moment in Geldermalsen een tekort is van 35 plaatsen voor psychogeriatrische patiënten en dat dit aantal de komende jaren oploopt tot 75. De provincie reageerde enthousiast op het initiatief, noemde het „duurzaam en innovatief” en steunt het plan om delen van het landgoed open te stellen voor ouderen uit de omgeving.

Veel inwoners van Rumpt blijken dat enthousiasme allerminst te delen. Inmiddels hebben 11 omwonenden bezwaar gemaakt, terwijl op een informatieavond kortgeleden een groot deel van de 120 bezoekers hun zorgen kenbaar maakte. „We zijn op zich niet tegen een landgoed, maar de schaal is dermate groot dat we flinke vraagtekens plaatsen”, zegt W. Heijting. De woordvoerder van de bezwaarmakers twijfelt aan de financiële haalbaarheid van de plannen. „Wat gebeurt er als het straks niet rendabel blijkt te zijn? Komt er dan een congrescentrum in of een opvangcentrum?”

Heijting vindt dat het landgoed veel te groot is. Met een oppervlakte van een derde van Rumpt tast het volgens hem het karakter en aanzicht van het 900 inwoners tellende dorp behoorlijk aan. Hij pleit dan ook voor een kleinschaliger plan.

De bezwaarmakers én de initiatiefnemers, die bij hoog en laag volhouden dat de plannen financieel wel degelijk goed onderbouwd zijn, wachten beiden op een reactie van B&W. Volgens gemeentevoorlichter Van Leeuwen wordt ambtelijk hard gewerkt aan een notitie op basis waarvan het college beslist of men aan de planologische procedure mee wil werken. De voorlichter erkent dat veel inwoners tegen de plannen zijn, maar hij vindt dat op zich geen maatstaf. „Het indienen van handtekeningen is een beetje een cultuur aan het worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer