Politiek

VVD: regering Curaçao is weg helemaal kwijt

KRALENDIJK (ANP) – Curaçao heeft een regering die „de weg helemaal kwijt is.” Dat stelt VVD-fractievoorzitter Stef Blok aan het einde van een reis van Nederlandse fractieleiders naar de voormalige Nederlandse Antillen.

20 October 2011 17:32Gewijzigd op 14 November 2020 17:14
Blok. Foto ANP
Blok. Foto ANP

Blok verwijt het kabinet van premier Gerrit Schotte „een gebrek aan bereidheid om transparant te zijn over de beschuldigingen van corruptie” aan het adres van Schotte en andere ministers.

Ook andere Nederlandse fractieleiders zijn zeer kritisch. „Curaçao is echt een probleemgeval”, stelt GroenLinksleider Jolande Sap. „Het moet zich nu aan de eigen haren uit het moeras trekken. Ministers gedragen zich meer als projectontwikkelaar dan als bestuurder.” CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma noemt de situatie op Curaçao „bepaald moeizaam”, Alexander Pechtold (D66) ziet een „onnodig gepolariseerde samenleving.”

De fractievoorzitters uit de Tweede Kamer kijken terug op een „geslaagde reis” en zagen grote verschillen tussen de zes eilanden. De BES-eilanden Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn sinds het opheffen van de Nederlandse Antillen op 10 oktober vorig jaar bijzondere Nederlandse gemeenten. Curaçao en Sint Maarten zijn nu autonome landen binnen het Koninkrijk, zoals Aruba dat al sinds 1986 is.

De BES-eilanden kennen problemen sinds de overgang vorig jaar. Daar klinkt de roep om minder bureaucratie en meer flexibiliteit van Nederlandse zijde. Ook moet minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) een meer coördinerende rol spelen. Behalve het CDA zijn de meeste Nederlandse partijen het daar mee eens.

Vanuit Curaçao klonk vooral de boodschap „laat ons met rust”, zegt Kees van der Staaij (SGP). De Nederlandse parlementariërs riepen hun Curaçaose collega’s in een openbaar debat op om alsnog een onderzoek in te stellen naar de vermeende corruptie in de regering van premier Schotte. Die oproep viel niet in goede aarde. Ook Schotte zelf gaf geen krimp in een anderhalf uur durend gesprek.

Voor bestuurlijk ingrijpen in Curaçao door minister Donner, een mogelijkheid die het Koninkrijksstatuut biedt, voelt eigenlijk nog niemand. Maar Nederland zal blijven aandringen op deugdelijk en integere bestuur op het grootste eiland. „Onderdeel zijn van het Koninkrijk is geen vrijblijvendheid”, zegt Van der Staaij.

De Antillenreis was ingekort vanwege het Kamerdebat over de eurotop, waardoor de fractieleiders zes eilanden in zes dagen aandeden. PvdA-fractievoorzitter Job Cohen reisde om privéredenen een dag eerder terug.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer