Buitenland

Unesco erkent erfgoed Bauhaus in Tel Aviv

De VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur Unesco erkent de ”Witte-Stadarchitectuur” van Tel Aviv als een van de 24 nieuwe locaties van universeel erfgoed. Dat heeft de Israëlische kustplaats te danken aan de 2000 gebouwen die zijn opgetrokken in de Bauhaus-stijl.

Van onze correspondent
8 July 2003 08:49Gewijzigd op 14 November 2020 00:25

Tel Aviv werd in 1909 door Joodse immigranten in Palestina opgericht als buitenverblijf voor de havenplaats Jaffa. In de jaren twintig en dertig arriveerden Duits-Joodse architecten -op de vlucht voor de nazi’s, die de Bauhaus-stijl verboden- naar Tel Aviv. Daar kregen ze volop de kans hun architectonische creativiteit in de praktijk te brengen. De architecten gaven de nieuwe woningen grote ronde of hoekige balkons, torentjes en kleine ramen. Vanuit de lucht ziet de stad er wit uit.

„Tel Aviv is een van de weinige Unesco-plaatsen uit de 20e eeuw die erkenning krijgen als een site van universeel erfgoed”, aldus minister van Toerisme Benny Elon in een persverklaring. De meeste andere bijzondere plaatsen zijn al honderden of duizenden jaren geleden gebouwd.

De stad Tel Aviv is inmiddels een renovatieproject begonnen. Vele van de gebouwen -blootgesteld aan de zoute lucht en zeewind- hebben dringend een opknapbeurt nodig. Huiseigenaren kunnen subsidies krijgen van de overheid.

Er zijn drie andere universele werelderfgoedplaatsen in Israël. Dat zijn de muren van de Oude Stad van Jeruzalem, Masada en de Oude Stad van Akko.

Voor Israël is de erkenning van Unesco een meevaller. De verhoudingen tussen de Joodse natie en de VN en de daaraan verbonden instellingen zijn vaak gespannen. De Unesco greep in 2000 tot ergernis van Israëlische archeologen niet in bij de renovatiewerkzaamheden door moslims op de Tempelberg, waarbij volgens hen belangrijke archeologische gegevens verloren gingen.

De organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties heeft haar lijst van ”bedreigd werelderfgoed” uitgebreid met bezienswaardigheden in Azerbeidzjan, Ivoorkust en Nepal. De ommuurde binnenstad van Baku in Azerbeidzjan, gebouwd in een sinds de oude steentijd bewoond gebied, loopt gevaar door de schade die een aardbeving in november 2000 heeft veroorzaakt.

Het Nationaal Park Comoé van Ivoorkust, een van de grootste beschermde gebieden in West-Afrika, dat vermaard is om zijn vele plantensoorten, baart Unesco ook zorgen. Het wordt bedreigd door de burgeroorlog, branden en stropers in het land.

In Nepal dreigen de koninklijke steden Kathmandu, Patan en Bhaktapur, voorbeelden van architectuur van de Newari in de Kathmandu-vallei, ten onder te gaan aan de „ongecontroleerde stadsontwikkeling.”

Op Unesco’s lijst van bedreigd werelderfgoed staan nu 35 plaatsen die voor de natuur of de cultuur in de wereld van belang zijn. De lijst van werelderfgoed telt momenteel 754 locaties waaraan „bijzondere mondiale waarde” is toegekend. Daarvan zijn er 149 op natuurlijk gebied, 582 op cultureel gebied en 23 op beide gebieden van belang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer