Opnieuw onderzoek naar balkons Maastricht
Het openbaar ministerie laat enkele balkons van de Patio Sevilla in Maastricht nader onderzoeken.
Dat heeft persofficier W. Smits maandagavond gezegd. Onderzoeksinstituut TNO gaat de bouwkundige staat bekijken van de nokken waarop de kolommen van de balkons steunen. Het onderzoekt ook de constructie en de ondersteuning van de balkons.
„De ingestorte balkons kunnen we niet meer in ongeschonden staat onderzoeken, vandaar dat we naar vergelijkbare balkons gaan kijken”, aldus Smits. „Het gaat om een technische exercitie: we onderzoeken eerst de toedracht van het ongeval, en pas daarna bekijken we of dat iemand te verwijten is.”
De inspectie begint deze week. Justitie heeft de bewoners maandagavond geïnformeerd.
Bij het instorten van vijf balkons van de Patio Sevilla kwamen in april twee mensen om het leven. Morgenavond presenteert onderzoeksbureau Arcadis de resultaten van een eigen inspectie, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Maastricht.
Vrijdag concludeerde onderzoeker prof. J. Bijen van de TU Delft dat de nokken van de balkons het hadden begeven omdat ze de druk van de verticale stalen kolommen niet meer konden dragen. Die waren door het warme weer uitgezet, waardoor een nok van het balkon op de eerste verdieping afbrokkelde en het instorten op gang kwam. Bijen voerde zijn onderzoek uit in opdracht van het bouwteam, aannemer Smeets en projectontwikkelaar 3W Vastgoed.
Intussen is nog onduidelijk wat er met de seniorenflat Jan Evertsenstaete in Hellevoetsluis gaat gebeuren. De bewoners zouden maandag uitsluitsel krijgen van woningbouwcorporatie MaasDelta, maar werden weinig wijzer. Ze mogen voorlopig nog niet terug naar hun woningen.
Een week geleden haalde MaasDelta de senioren uit hun huizen nadat bekend was geworden dat de vloeren van 48 appartementen gevaarlijk doorbogen. De bewoners zitten in hotels of verblijven bij familie.
Bij de gewraakte flats ontbrak de basiswapening van de vloeren. MaasDelta liet de bewoners maandag weten dat de situatie waarschijnlijk niet zo ongunstig is als vorige week werd gedacht. Dat zou blijken uit aanvullende berekeningen van de leverancier van de vloeren, Dycore uit Oosterhout. MaasDelta wil eerst weten hoe externe deskundigen over deze berekeningen oordelen.
Bouwkundig bureau Voskuijl, dat de bouwfouten ontdekte, liet vorige week weten dat de flat te redden is door koolstofwapening onder de vloeren te lijmen.