Economie

Europa bijna twee jaar in ban schuldencrisis

AMSTERDAM (ANP) – De schuldencrisis in Europa houdt de financiële markten en de politiek al bijna twee jaar in een ijzeren greep. Hier volgt een chronologisch overzicht:

19 October 2011 11:27Gewijzigd op 14 November 2020 17:12

Voorjaar 2010: De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zeggen Griekenland een noodkrediet toe van 110 miljard euro omdat de euro in gevaar dreigt te komen. Nederland draagt circa 5 miljard euro bij. Athene kondigt aan 30 miljard euro te bezuinigen en krijgt de 110 miljard euro in termijnen uitbetaald.

Daarnaast komen de EU-landen en het IMF met een tijdelijk noodfonds van 750 miljard euro om andere zwakke lidstaten bij te staan. Het bestaat uit 440 miljard euro van de eurolanden (EFSF), 60 miljard van de Europese Commissie (EFSM) en 250 miljard van het IMF. Nederland doet in het EFSF voor ruim 25 miljard euro mee.

November 2010: Ierland is het eerste land dat een beroep moet doen op het tijdelijke noodfonds. Het land krijgt een noodlening van 67,5 miljard euro, die grotendeels uit het fonds wordt verstrekt. China geeft aan de EU financieel te willen steunen door Europese staatsobligaties te kopen.

Januari 2011: Portugal kondigt zware bezuinigingen aan om het tekort terug te dringen en te voorkomen dat steun moet worden aangevraagd.

Maart 2011: De eurolanden spreken af een permanent noodfonds ESM op te zetten. Dat fonds moet vanaf 2013 het tijdelijke noodfonds vervangen.

April 2011: Griekenland kondigt extra maatregelen aan, waaronder de verkoop van staatsbezittingen voor 50 miljard euro. Athene zegt dat een schuldenherstructurering niet aan de orde is.

Mei 2011: Uit een peiling blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders niet wil dat extra geld naar Griekenland gaat. Inmiddels wordt overeenkomst bereikt over een noodpakket van 78 miljard euro aan Lissabon, het tweede land dat een beroep doet op het noodfonds.

Juni 2011: De eurolanden willen dat private partijen gaan bijdragen aan een tweede steunpakket voor Griekenland. Tegelijkertijd gaan steeds vaker stemmen op voor een kwijtschelding van (een deel van) de Griekse schulden.

Juli 2011: De angst voor uitzaaiing van de crisis naar Italië en Spanje neemt toe. De leiders van de eurozone houden een speciale top over de Griekse crisis en ze stemmen in met een tweede pakket van 109 miljard euro. Ook wordt het noodfonds EFSF verruimd tot 780 miljard euro. Door deze uitbreiding groeit de Nederlandse garantstelling tot bijna 100 miljard euro.

Oktober 2011: Slowakije stemt als laatste euroland voor de maatregelen die op de julitop in Brussel werden afgesproken, net op tijd voor de „cruciale” top op 23 oktober.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer