Buitenland

Scepsis rond inzet VS-leger in Afrika

KAMPALA – De inzet door president Obama van 132 Amerikaanse Special Forces om de beruchte Ugandese rebellen­leider Joseph Kony „van het slagveld te verwijderen”, levert het Amerikaanse staatshoofd nogal wat kritiek op.

Nico van den Berg
18 October 2011 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 17:11
Foto EPA
Foto EPA

Zo riep de Republikeinse senator John McCain zijn president geschrokken op voorzichtig te zijn.

De Ugandese president Yoweri Museveni reageerde op die Amerikaanse angst dat de VS in een zoveelste angstig avontuur worden meegezogen, door te benadrukken dat de Amerikaanse militairen niet zelf gaan vechten. Henry Okello, de Ugandese staats­secretaris van Buitenlandse Zaken, vindt dat de actie veel te laat komt.

In een kort bericht kondigde het State Department (het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken) vrijdag aan dat Amerika 132 militaire adviseurs naar Uganda stuurt, om te assisteren bij het gevangennemen van de ongrijpbare rebellen­leider Joseph Kony. De algemene gedachte is dat met het uitschakelen van Kony een einde komt aan het voortbestaan van zijn rebellenbeweging Verzetsleger van de Heer (LRA).

Kony staat sinds bijna 25 jaar aan het hoofd van het LRA. Hij en zijn commandanten worden sinds 2005 door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag gezocht wegens oorlogsmisdaden. Het gaat om slachtpartijen, waarbij soms enkelingen en soms honderden burgers tegelijk op de meest barbaarse manieren worden vermoord en verwond. Het LRA werd berucht vanwege de ontvoering van kinderen, ongeveer 100.000 in de afgelopen jaren. Jongens worden gedwongen soldaat te worden en gruweldaden uit te voeren. Meisjes worden ook als soldaat ingezet, maar dienen daarnaast als seksslavin.

In 2006 slaagde Uganda erin om het LRA uit het land te ver­jagen. Dat leek een redelijk goede oplossing, maar sindsdien zaaien de rebellen dood en verderf in buurlanden van Uganda. Ze houden zich op in een gebied zo groot als Frankrijk, in de grensregio van de Democratische Republiek Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en in Zuid-Sudan.

Het is niet de eerste keer dat Amerika het Ugandese leger steunt in de strijd tegen Kony. In 2008 liep een op papier strak georganiseerde actie om Kony te doden in zijn kamp in het Congolese natuurpark Garamba uit op een faliekante mislukking. Ten eerste was Kony getipt (door commandanten uit het Ugandese leger, zo wordt door sommigen gesuggereerd). Verder arriveerden na een eerste aanval met vliegtuigen de Ugandese landtroepen anderhalve dag te laat.

Waarom gaat Amerika het nu weer proberen? Dat is het logische gevolg van een wet die in 2009 door het Congres is aangenomen. Die was speciaal geschreven voor het uitschakelen van Kony en het gevolg van grote druk vanuit de Amerikaanse bevolking op leden van het Congres. In Amerika trekken namelijk tal van organisaties zich het lot aan van de door het LRA ontvoerde kinderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer