Lege theologie van Kuitert leidt tot lege kerken
De theologie van prof. Kuitert, die nu ook door Franca Treur wordt omarmd, heeft geleid tot geestelijke armoede en lege kerken, constateert Frans W. Kramer.
Walcheren is de gezamenlijke klei waaruit de veelbesproken en omstreden theoloog Harry Kuitert en de intussen bekende schrijfster Franca Treur getrokken zijn, begrijp ik uit RD 11-10. De toenmalige jonge en zeer begaafde predikant ds. Harry Kuitert begon daar na zijn theologische opleiding aan de Vrije Universiteit zijn vdm-loopbaan.
Eind jaren zestig ging dr. Kuitert met zijn nieuwe theologische ontwerpen (namens de VU) de boer op om de schare actuele wetenschappelijke kennis bij te brengen. Ik maakte ooit met een vriend en geloofsgenoot begin jaren 70 een dergelijke bijeenkomst mee in gereformeerd Drachten. We proefden, smaakten en ervoeren al spoedig uit welke hoek de wind waaide. Als de grondlegger van de VU, Abraham Kuyper, dit geweten zou hebben, zou hij hem dezelfde dag nog ontslagen hebben (zie Kuypers openingsrede aan de VU in 1880).
Helaas is prof. Kuitert aan het einde van zijn leven nog steeds niet teruggekomen van de dwalingen van zijn ooit ingeslagen theologische weg. Opnieuw heeft hij kerkelijk Nederland ‘verrijkt’ met een theologische uitgave: ”Alles behalve kennis”. Franca Treur, begaafd auteur, blijkt helaas in het religieuze, atheïstische modernisme van Kuitert c.s. kopje-onder te zijn gegaan.
Ik herinner me een interview met prof. Kuitert op de NCRV-radio ruim twintig jaar geleden over zijn theologische visies. De verslaggever kwam hem opeens dicht op het lijf: „Maar, mijnheer Kuitert, hoe en waar denkt u zelf te landen aan het eind van uw leven?” Kuitert aarzelde, en reageerde: „Ik hoop dat de grote strandjutter mij dan ook wel zal weten te vinden.” Hoe geheel anders antwoordt de apostel Paulus juichend en overtuigd op deze vraag: „Want wij weten, dat, indien de aardse tent, waarin wij wonen, wordt afgebroken, wij een gebouw van God hebben in de hemelen, niet met handen gemaakt, een eeuwig huis” (2 Kor. 5:1, NBG ’51).
Wanneer we verder de oogst voor het geloofsleven en het kerkelijke leven bekijken van vernieuwd ‘wetenschappelijk verantwoord’ theologisch denkwerk constateren we: veel geestelijke armoede en lege kerken. Vorige week berichtte de krant dat in Leeuwarden vier kerken van historisch karakter wegens leegloop en financiële tekorten gesloten moeten worden, ondanks felle protesten van velen. Helaas is Leeuwarden niet de enige plaats waar kerken de deuren moeten sluiten als gevolg van massale ontkerkelijking. Dat is mede een gevolg van een legedozenprediking zonder hoop, alsmede massale secularisatie, aangewakkerd door de moderne media. De nieuwe theologie van Kuitert c.s. annex Franca Treur is helaas niet van hervormende en reformerende invloed op ons volksleven, integendeel.
De auteur woont in Urk.