Economie

Sarkozy positief over aparte eurocommissaris

PARIJS (ANP) – De Franse president Nicolas Sarkozy heeft maandag positief gereageerd op het Nederlandse voorstel voor een speciale eurocommissaris voor begrotingsdiscipline in de eurozone. De precieze bevoegdheden van zo’n commissaris moeten nog wel nader worden besproken.

17 October 2011 19:50Gewijzigd op 14 November 2020 17:10
Sarkozy. Foto EPA
Sarkozy. Foto EPA

Dat zei premier Mark Rutte na afloop van zijn ontmoeting met Sarkozy in Parijs. Het Nederlandse kabinet kwam enkele weken geleden met voorstellen voor een strengere aanpak van begrotingszondaars. Eerder reageerden de Duitse bondskanselier Angela Merkel en voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso ook positief op het plan voor een aparte commissaris binnen de Europese Commissie die moet toezien op de naleving van de gezamenlijke begrotingsafspraken.

Wat Rutte betreft, komt dit voorstel zondag ook aan de orde tijdens de EU-top in Brussel over de eurocrisis. „Daar verwacht ik geen doorbraken over. Maar ik wil wel het principe op tafel leggen”, zei hij.

Tijdens de top moet volgens Rutte verder blijken of Griekenland genoeg doet om de schuldenproblematiek op te lossen. Ook zullen de staatshoofden en regeringsleiders bespreken hoe ze omgaan met het Europese noodfonds voor de euro. „Is dat genoeg?”, aldus Rutte.

De minister-president vindt het belangrijk dat Nederland, Frankrijk en Duitsland, die alledrie een hoge kredietwaardigheid hebben, gezamenlijk optrekken naar de top van zondag. Juist in dat licht is het Sarkozy duidelijk dat het belangrijk is dat gemaakte afspraken kunnen worden afgedwongen, zei Rutte. Op de vraag of hij verwacht dat er tijdens de top een algehele oplossing voor de schuldencrisis op tafel komt te liggen, zei hij dat hij die garantie niet durft te geven. Wel gelooft de premier dat er een „grote stap zal worden gezet.”

Rutte en Sarkozy spraken ook over de mogelijke noodzaak om banken te herkapitaliseren. De lijn daarbij is dat deze verantwoordelijkheid ten eerste bij de banken ligt. Als dat niet lukt, zijn de landen aan zet. Pas in laatste instantie komt het noodfonds in beeld, maar in dat geval moet het via de landen lopen en het geld niet direct naar de banken gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer