BBC blijft bij bericht over „opleuken”
Het bestuur van de BBC heeft zich zondag geschaard achter een BBC-bericht dat Britse regeringsfunctionarissen informatie hebben geïnjecteerd in een inlichtingenrapport over het Iraakse wapenprogramma.
Volgens het bericht, dat volgens het bestuur „in het algemeen belang” is, koos de regering ervoor de feiten „op te leuken”, om zo de oorlog in Irak aan het publiek te kunnen verkopen.
Het bericht, dat door premier Tony Blair als „absurd” van de hand wordt gewezen, heeft de betrekkingen tussen de regering en de BBC op scherp gezet. Blairs communicatiechef Alastair Campbell beschuldigde de BBC van partijdigheid in zijn berichtgeving over de oorlog. Staatssecretaris van Milieu en Visserij Ben Bradshaw eiste zondag excuses van de BBC. „Ik denk dat het rampzalig zou zijn als zij geen excuses aanbieden”, zei Bradshaw.
Het bestuur eist echter in plaats daarvan excuses van Campbell, voor diens opmerking dat de BBC-verslaggeving van de oorlog „geheel partijdig is geweest.” Het bestuur meent dat in het geval van het bericht van correspondent Andrew Gilligan „buitengewone omstandigheden” het gebruik van een enkele bron rechtvaardigden. In de richtlijnen van de BBC geldt in het algemeen de regel ”één bron is géén bron”.
Gilligan citeerde in mei een anonieme inlichtingenbron die had gezegd dat medewerkers van Blair een dossier hadden herschreven om de informatie te verwerken dat Saddam Hussein binnen 45 minuten een aanval kon ondernemen met chemische en biologische wapens. „Het bestuur is het erover eens dat het in het algemeen belang was het bericht van de heer Gilligan uit te zenden, gezien de informatie die destijds ter beschikking stond van BBC-News”, aldus de verklaring.
Blair noemde de beschuldigingen zondag in een interview met The Observer „een zeer ernstige aanval op mijn integriteit.” Hij voegde hieraan toe: „Het idee dat ik of iemand anders in mijn positie inlichtingen zou veranderen of zou zeggen: ik ga dit toevoegen, is absurd.”
Het BBC-bestuur wijst er op dat Blair in het bericht nergens wordt beschuldigd van leugens. Het bestuur erkent dat de redactie van het programma Today, waarin het bericht werd uitgezonden, een duidelijker verslag had moeten bijhouden van haar contacten met het ministerie van Defensie over de zaak. Ook had de redactie al voor de uitzending Blairs voorlichters kunnen verzoeken om een reactie.