Binnenland

Occupy-demonstraties in Amsterdam en Den Haag

AMSTERDAM – In navolging van Occupy Wall Street in New York en betogingen in tal van andere steden, demonstreert de beweging Occupy zaterdag vanaf 12.00 uur in Den Haag en Amsterdam.

Redactie Digitale Media
15 October 2011 08:22Gewijzigd op 14 November 2020 17:09
Foto ANP
Foto ANP

Op Facebook hebben zich bijna 4000 betogers aangemeld voor de demonstratie op het Beursplein in Amsterdam en ruim 1300 voor de betoging op het Malieveld in Den Haag.

De actie Occupy (bezet) Wall Street begon op 17 september en spreidde zich wereldwijd uit als een olievlek. Betogers protesteren tegen de macht van banken, de inhaligheid van bedrijven en de in hun ogen falende politieke elite. Ook de Nederlandse varianten komen voort uit onvrede over het financiële systeem. De manifestaties in Den Haag en Amsterdam zijn tevens bedoeld om solidariteit te uiten met de occupybeweging.

Volgens een woordvoerster van de gemeente Amsterdam is er nauw overleg geweest met de organisatie van de manifestatie. „Er zijn maatregelen genomen om het goed te laten verlopen. De gemeente hoefde vooraf geen beperkingen op te leggen”, zegt ze.

Amsterdam

Rond het middaguur nam het aantal mensen op het Beursplein flink toe. Ongeveer 1000 betogers hebben zich daar verzameld. NOS-verslaggever Jeroen Wollaars is aanwezig bij de demonstratie in Amsterdam. Via Twitter meldt hij rond 12:15: “De sfeer is heel ontspannen, heel veel verschillende mensen. Veel gezinnen.”

In Amsterdam zijn een paar toespraken gehouden. In Amsterdam zei een demonstrant: „We moeten knokken, net zolang tot we winnen.” Een ander riep op door te gaan tot de verrijking aan de top is gestopt en hij maakte zich kwaad omdat „alles kapot wordt bezuinigd.” Veel demonstranten hebben spandoeken bij zich. Daarop is onder meer te lezen: ’Stop uitbuiting van mensen en aarde’, ’Belast de rijken, haal waar het geld zit’ en ’De beste manier van handelen is die met een gesloten beurs’. Ook kinderen doen aan de protestactie mee.

Op het Beursplein in Amsterdam hebben zaterdag de deelnemers aan de actie Occupy een applaus van een kwartier lang gehouden. Het geklap ging gepaard met muziek, gefluit en gejoel.

Den Haag

Op het Malieveld in Den Haag waren rond het middaguur 500 demonstranten aanwezig. Een aantal demonstranten hebben hun tent opgezet. Ze zeggen dat ze tot maandag mogen blijven.

Zo’n 700 demonstranten vzijn zaterdag door de Haagse binnenstad naar het Plein getrokken. Op enkele tientallen meters van het Binnenhof voeren zij actie tegen de macht van de banken en de uitwassen van het financiële systeem.

Australië

Ook in steden in Australië, Nieuw-Zeeland en verscheidene Aziatische landen zijn honderden mensen zaterdag de straat opgegaan om te protesteren tegen de uitwassen van het kapitalisme. In Sydney hadden circa 500 betogers zich verzameld op de promenade Martin Place om te protesteren tegen corruptie en hebzucht, aldus de Australische zender ABC. De actievoerders droegen spandoeken met teksten als ’je kunt geld niet opeten’. Organisator Josh Lees zei dat de demonstranten een kamp voor onbepaalde tijd willen opzetten.

Europa

In Rome, Berlijn, Londen en tal van andere Europese steden is zaterdag gehoor gegeven aan de oproep van de wereldwijde Occupy-beweging om te demonstreren tegen de macht van de banken en het kapitalisme.

Vooral in Rome is de animo voor deelname aan de actie groot. Vele duizenden mensen zijn in de Italiaanse hoofdstad de straat opgegaan. De organisatoren zeiden dat ze rekenden op de komst van circa 100.000 betogers. De actievoerder zijn van plan om door het centrum naar het plein San Giovanni (plein van de Sint-Jan van Laterenen) te lopen. Dat is een populaire locatie voor manifestaties door vakbonden en linkse partijen.

Circa 1500 politieagenten patrouilleren door de Italiaanse hoofdstad om de betoging in goede banen te leiden. Verder heeft de politie helikopters ingezet. Bij de betoging in Rome hebben actievoerders enkele auto’s in brand gestoken en de ruiten van banken ingegooid. Volgens getuigen waren circa 40 personen verantwoordelijk voor het geweld.

De protestactie begon vreedzaam tot het moment dat een groep van in het zwart geklede personen met maskers zich tussen de betogers begaf. Andere actievoerders probeerden de militanten in het zwart tevergeefs tegen te houden toen die ruiten ingooiden en auto’s in brand staken.

Rond het gebouw waren militanten met bivakmutsen te zien. De oproerpolitie voerde charges uit tegen de militanten en gebruikte waterkanonnen. Veel andere betogers juichten het optreden van de politie tegen de militanten toe. Zelf hielden actievoerders zeker drie militanten aan die aan de chaos in Rome hadden bijgedragen. De betogers droegen de relschoppers over aan de politie.

Volgens de organisatoren en Italiaanse media namen circa 200.000 mensen in Rome deel aan de betoging tegen de uitwassen van het kapitalisme, waartoe de wereldwijde Occupy-beweging had opgeroepen.

In Duitsland betogen duizenden mensen in onder meer Frankfurt, Berlijn, Keulen, München, Hamburg, Hannover en Stuttgart. Met leuzen als ’Jullie speculeren met ons leven’ en ’Jullie vergokken onze toekomst’ trokken de betogers in Frankfurt naar het kantoor van de Europese Centrale Bank (ECB). Vakbonden en de linkse partijen SDP, Die Linke en de Groenen schaarden zich achter de protesten.

In Londen kwam de protestactie aarzelend op gang. Aan het begin van de middag hadden circa 300 actievoerders zich verzameld in het financiële hart van de stad. Betogers, van wie een aantal gemaskerden, werden door de politie tegengehouden toen ze naar de Londense beurs wilden lopen.

De protesten volgen na Occupy Wall Street in New York die begon op 17 september en zich wereldwijd uitbreidden als een olievlek. Betogers spreken zich uit tegen de macht van banken, de inhaligheid van bedrijven en de in hun ogen falende politieke elite.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer