Economie

Occupy protesteert tegen macht bank en bonussen

AMSTERDAM – De Amerikaanse acties tegen het financiële systeem, de macht van banken en de cultuur van bonussen bereiken zaterdag Nederland.

Redactie economie
14 October 2011 10:13Gewijzigd op 14 November 2020 17:08
Foto EPA
Foto EPA

De beweging Occupy heeft demonstraties aangekondigd in Amsterdam en in Den Haag.

De acties zijn ingegeven door de recente protesten op Wall Street. Daar ageren Amerikanen onder de titel Occupy (bezet) Wall Street tegen de macht van banken, grote commerciële bedrijven en de in hun ogen falende volksvertegenwoordiging.

Inmiddels hebben er zich ruim 3000 mensen op het sociale medium Facebook aangemeld voor de demonstratie op het Beursplein in Amsterdam. Voor het Malieveld in Den Haag staat de teller op ruim 1000.

Ex-provo Roel van Duijn noemde vanochtend in het gratis dagblad De Pers Occupy een sympathieke beweging. „Er is net als in de jaren zestig een onnodige plaag. Daar moeten we van worden bevrijd.” De ex-provo stelt dat de organisatie zich niet moet blindstaren op een grote opkomst. „Het moet vooral spraakmakend zijn.”

Zo’n zes op de tien Nederlanders staan volgens een onderzoek van Maurice de Hond positief tegenover de beweging.

Op 17 september was de eerste demonstratie van Occupy Wall Street. Een paar honderd mensen voerden actie in het financiële district van New York. Diezelfde dag sloegen de demonstranten een tentenkamp op in een park in de stad. De actie kreeg navolging in andere Amerikaanse steden en in Europa hoofdsteden.

De demonstranten maken zich boos over de inhaligheid van zakenlieden en de politieke elite. Ze stellen dat de rijken alleen maar rijker worden, terwijl de gewone mensen het met steeds minder geld moeten doen.

Occupy heeft geen echte leider. Demonstraties worden spontaan georganiseerd. De beweging moet het vooral hebben van sociale media. Veel maatschappelijke groeperingen, zoals vakbonden, ondersteunen Occupy. Ook bekende personen hebben zich achter de boodschap van Occupy geschaard, zoals de Amerikaanse documentairemaker Michael Moore.

Het gerucht gaat dat de steenrijke investeerder en filantroop 
George Soros de Occupybeweging financiert. Soros ontkent, maar persbureau Reuters beweert dat de 81-jarige super­belegger achter een Canadese antikapitalistische campagne zou zitten die de hele beweging in gang heeft gezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer