Rotterdam werkt met gezondheidsmakelaars
ROTTERDAM (ANP) – De gemeente Rotterdam gaat makelaars inzetten om de gezondheidstoestand van bewoners in achterstandswijken te verbeteren. De zogenoemde gezondheidsmakelaars van de GGD leggen verbindingen tussen bewoners en instanties om ze letterlijk in beweging te krijgen.
Dat blijkt uit een voorstel van PvdA-wethouder Marco Florijn (zorg) aan de gemeenteraad. In een toelichting zegt Florijn dat sommige groepen in de Rotterdamse samenleving „net dat zetje nodig hebben” om in beweging te komen. „Voor die mensen hebben de gezondheidsmakelaars een aanjaagfunctie”, aldus Florijn.
Rotterdammers leven gemiddeld anderhalf jaar korter dan andere Nederlanders, zo bleek eerder uit een onderzoek van het Erasmus MC. Er zijn relatief meer rokers in de Maasstad dan gemiddeld in Nederland en de concentratie fijn stof in de lucht ligt 13 procent hoger dan elders in het land. Verder spelen overgewicht, te weinig beweging en het lagere opleidings- en inkomensniveau een rol.
In vergelijking met het landelijk gemiddelde, zijn Rotterdammers ook veel negatiever over hun gezondheidstoestand. Bovendien zijn er grote verschillen in het cijfer dat de wijkbewoners geven: een 8,6 in de ene wijk tegenover een 3,6 in de andere wijk. „Dat is voor ons onaanvaardbaar”, staat in het voorstel aan de raad.
Inmiddels zijn drie gezondheidsmakelaars aangesteld. Zij gaan werken in Afrikaanderwijk, Bloemhof, Hillesluis, Lombardijen, Tarwewijk en Nieuwe Westen. De activiteiten die worden ontwikkeld richten zich op het versterken van de eigen kracht van Rotterdammers en eventueel hun sociale omgeving. „De gezondheidsmakelaars denken niet alleen dat het eten van een appel goed is, maar proberen ook invloed te hebben op leefstijlen.”
Florijn benadrukt dat mensen het zelf moeten doen. Ze worden door de gezondheidsmakelaars niet aan de hand meegenomen. „Dat kan ook niet, want de makelaars hebben verschillende wijken onder hun hoede.” Het gaat feitelijk om snel verbindingen leggen.