Binnenland

Vijf vragen aan ambassadeur Steeghs in Libië

TRIPOLI (ANP) – Een dag na de heropening van de Nederlandse ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli vertelt ambassadeur Gerard Steeghs over de stand van zaken op zijn post en in het land.

13 October 2011 15:08Gewijzigd op 14 November 2020 17:07
Foto EPA
Foto EPA

Hoe heeft u de ambassade aangetroffen bij uw terugkomst?

„De ambassade zelf en de residentie zijn ongeschonden door de crisis heengekomen. We hebben een poging tot inbraak gehad, maar door het beveiligingssysteem zijn ze niet binnengekomen. Daardoor kwam ik hier gisteren binnen alsof ik niet was weggeweest - heerlijk. Voor sommige collega’s is dat wel anders. Er is ingebroken bij ambassades en sommigen hebben schade.”

En uw team, is dat de crisis goed doorgekomen?

„Gelukkig is er niemand in de problemen gekomen. Ze zijn natuurlijk wel gebutst door wat ze hebben meegemaakt, maar dat kan niet anders. Sommigen zijn in het buitenland geweest. Zij druppelen nu langzaam weer binnen, dus we zijn bijna weer op volle sterkte. Ik durf te zeggen dat wij een van de beste lokale staven hebben van alle ambassades. Als je ziet dat iemand er zelfs aan had gedacht om ervoor te zorgen dat bij mijn terugkeer de vlag er weer hing, dan geeft dat een heel goed gevoel.”

Wat bent u de eerste dagen aan het doen?

„Er zijn praktische zaken die we moeten regelen. Zoals de elektriciteit controleren en de computers nalopen. Daarnaast moeten we iedereen informeren dat we er weer zijn. Ook zijn er protocollaire zaken, omdat hier in Libië een andere ploeg zit. We moeten dus weten hoe zij benaderd willen worden. Ondertussen proberen we contacten te leggen om weer als uitkijkpost voor Nederland te kunnen gaan functioneren.”

Wat zijn de belangrijkste onderwerpen?

„Een van de eerste taken is investeren in een nieuw netwerk. We moeten weten wie er over welke issues gaat. Dat is een topprioriteit, die de eerste periode veel tijd zal vergen. Daarnaast hebben we de doorlopende politieke rapportages die voor de minister van belang zijn. Ook zijn er lopende zaken op economisch gebied. Veel bedrijven willen weten of ze kunnen terugkeren. Ook zijn er bedrijven die benieuwd zijn of het nu beter investeren is in Libië dan voorheen. Natuurlijk zijn we ook druk met de nasleep van de vliegramp. We doen ons uiterste best om meer informatie en helderheid te krijgen voor de nabestaanden.”

Kunnen de gevluchte Nederlanders nu weer terug naar Libië?

„Mensen die terug willen, hebben daar vaak een bepaald doel mee. We adviseren om met de ambassade te overleggen over terugkeer om te zien of het doel bereikbaar is. Als je hier komt voor een leven zoals je dat in Nederland hebt, ben je voorlopig in Libië nog aan het verkeerde adres.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer