Zeespiegel stijgt extra door gebruik grondwater
De zeespiegel stijgt niet alleen door het smelten van poolijs, maar ook door het wereldwijd stijgende gebruik van grondwater, ontdekte Leonard Konikow, werkzaam bij het Amerikaanse kadaster USGS. Zijn bevindingen publiceerde hij onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Geophysical Research Letters.
De zeespiegelstijging was de afgelopen eeuw ongeveer 1,7 millimeter per jaar. Tussen 1993 en 2003 nam deze toe tot 3,1 millimeter per jaar. De oorzaak daarvan is niet alleen het smelten van poolijs en gletsjers en de uitzetting van oceaanwater door opwarming. Ook de afvoer van grondwater via de rivieren telt mee. Grondwater wordt opgepompt voor onder meer drinkwater, irrigatie en energieopwekking en stroomt uiteindelijk via de rivieren naar de oceaan.
Hoewel anderen al eens een schatting hadden gemaakt van de hoeveelheid grondwater, deed Konikow een nieuwe poging op basis van bekende verbruikscijfers.
De uitkomst was onthutsend. Maar liefst 4500 kubieke kilometer grondwater belandde van 1900 tot 2008 in de oceaan. Dat betekent gemiddeld een jaarlijkse stijging van de zeespiegel van 0,12 millimeter per jaar alleen al door wegstromend grondwater. Die hoeveelheid zal met de groei van het aantal mensen op aarde alleen maar toenemen.