Justitie onderzoekt actie Greenpeace
MIDDELBURG (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) laat onderzoeken wat de gevolgen hadden kunnen zijn van het graven van een gat tussen de bielzen van de rails, voorafgaand aan een kernafvaltransport van de kerncentrale Borssele naar Frankrijk. Justitie sluit niet uit dat het treinverkeer daardoor daadwerkelijk gevaar heeft gelopen en wil daarover duidelijkheid.
De spoorwegpolitie hield vorige week donderdag een actievoerder van milieuorganisatie Greenpeace aan, die een gat groef tussen de bielzen van de rails bij emplacement Sloe in Vlissingen. Als verklaring gaf hij op dat het om een „ludieke actie” ging, gericht tegen het kerntransport dinsdag van Borssele naar Frankrijk. De activist had zich verkleed als medewerker van Strukton, een bedrijf dat het spoor onderhoudt.
De actievoerder is weer vrij, omdat de onderzoeksrechter eerst wil weten of hij echt een gevaarlijke situatie heeft veroorzaakt. Politie en justitie zoeken overigens nog naar drie andere verdachten.
De 33-jarige Amsterdammer liep tegen de lamp, doordat hij en mede-activisten op heterdaad werden betrapt door een medewerker van ProRail. Hij noteerde het kenteken van het busje dat leidde naar een verhuurbedrijf in de hoofdstad. Een van de mannen bracht het busje die avond terug, waarop hij werd aangehouden door de spoorwegpolitie.
Het kerntransport verliep dinsdag uiteindelijk zonder problemen. Wel werden die middag drie medewerkers van Strukton aangehouden, omdat zij zich niet konden legitimeren als medewerkers van het bedrijf.
Volgens Greenpeace was hun actievoerder een kistje aan het begraven. De milieuorganisatie protesteert namelijk tegen de kernafvaltransporten van Nederland naar Frankrijk. De organisatie benadrukt dat met haar actie niemand in gevaar zou zijn gebracht.
In het begraven kistje zat een grote opblaasballon. Het was de bedoeling dat deze ballon tevoorschijn zou komen als de trein met het kerntransport zou naderen, legt campagnedirecteur Joris Thijssen van Greenpeace uit. Daarop was een waarschuwingsteken tegen radioactiviteit te zien.
Burgemeester Jaap Gelok van de gemeente Borssele vindt dat Greenpeace met deze actie te ver is gegaan. „Dit is strafbaar”, concludeert hij.
PVV-Tweede Kamerlid Richard de Mos en zijn CDA-collega Marieke van der Werf veroordelen de actie fel en hebben Kamervragen gesteld.