Verzekeraars in offensief om pensioenpremie
Alle 30.000 werknemers in de verzekeringsbranche ontvangen binnenkort een folder van hun baas waarin die uitlegt waarom hij onherroepelijk een einde wil maken aan hun premievrije pensioen.
De actie, op initiatief van het Verbond van Verzekeraars, komt in een tijd dat het overleg met de vakbonden over een nieuwe CAO muurvast zit. In de vrijdag gepubliceerde folder erkent Carlo de Swart, voorzitter van het verbond, dat de verzekeraars de sterke stijging van de loonkosten onvoldoende in de gaten hebben gehouden. „Personeelskosten maken nu tweederde van de totale kosten uit. Dat hadden we achteraf eerder moeten zien.”
Willen de bedrijven gezond blijven en banen behouden, dan is de invoering van een pensioenpremie onontkoombaar, schrijft Roel Wijmenga, die namens de verzekeraars de CAO-onderhandelingen voert. „Een eigen bijdrage is een betere oplossing dan de regeling aanpassen.” Twee jaar geleden is de eindloonregeling omgezet in een middelloonstelsel.
Wijmenga spreekt van „een lastige boodschap, maar daarmee niet minder nodig.” Volgens hem past het niet meer bij deze tijd om de pensioenlasten uitsluitend door het bedrijf te laten betalen. Van alle werknemers levert 92 procent een bijdrage aan het pensioen. „Waarom dan bij de verzekeraars niet?”
Over drie jaar willen de werkgevers een premiebijdrage van 5 procent van de pensioengrondslag. Dit is het deel van het salaris waarover een werknemer pensioen opbouwt. Wijmenga stelt voor in 2004 met 1 procent te beginnen.
De verzekeraars hebben haast. „We moeten de economische realiteit onder ogen zien. Hoe langer we daarmee wachten, hoe groter de gevolgen zullen zijn.”
„Een verstandige stap”, oordeelt vakbondsbestuurder Gerwin van der Lei van vakbond De Unie. „Het verbond probeert nu eindelijk draagvlak voor zijn voorstel te creëren. Een streep zetten door het premievrije pensioen valt de werknemers zwaar, omdat dat jarenlang het lokkertje van de verzekeraars is geweest. Dat kun je ze dan niet zomaar weer afpakken.”
Afschaffing van het premievrije pensioen is dit jaar bij meer CAO-onderhandelingen een taai punt gebleken. Bij Rabobank en ING zijn akkoorden bereikt waarin het premievrije pensioen vooralsnog overeind blijft. Bij Fortis is geen CAO totstandgekomen en bij ABN Amro gaat het overleg na de zomer verder.