Economie

Zekerheid in onzekere tijden

De arbeidsmarkt wordt steeds uitdagender. Werknemers worden steeds meer geacht zich als ondernemer te gedragen en te zorgen voor hun eigen werkzekerheid. Hoe ga je hiermee om?

Christine van Herk-Lemaire
13 October 2011 08:15Gewijzigd op 14 November 2020 17:06
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

Traditioneel gezien kunnen we werkend Nederland opdelen in twee groepen. De ene groep bestaat uit mensen die graag kansen voor zichzelf creëren en zelf willen bepalen hoe, waar en wanneer ze werken. Zij kiezen voor het ondernemerschap. Er zijn ook mensen die meer behoefte hebben aan stabiliteit en zekerheid. Zij kiezen doorgaans voor een baan in loondienst. Maar dat is nu dus veranderd.

Met de flexibilisering van de arbeidsmarkt wordt van werknemers in loondienst steeds meer verwacht dat zij gaan denken als een ondernemer. Werknemers moeten gaan werken aan hun eigen werkzekerheid: zorgen dat zij interessant blijven voor de arbeidsmarkt en daardoor garanderen dat zij altijd aan het werk kunnen, ook al is dat met enige regelmaat bij een andere baas.

Een vaste baan voor de rest van je leven is in onze maatschappij steeds minder verkrijgbaar. Met de aangekondigde bezuinigingen en verwachte stijging van de werkloosheid is het belangrijk om hier als werknemer mee aan de slag te gaan.

Vakkennis

Het belangrijkste wat een werknemer kan doen is zorgen dat zijn vakkennis op peil blijft. Regelmatig bijscholen of aanvullende cursussen volgen is belangrijk, net zoals het bijhouden van vakliteratuur. 
Kijk in je collectieve arbeidsovereenkomst of informeer 
bij je vakbond of er afspraken zijn gemaakt over scholing, want ook de werkgever is gebaat bij goed opgeleid personeel. Wellicht wil de werkgever hierover individuele afspraken maken.

Overweeg indien nodig zelf je opleiding te bekostigen. Het is een investering in je toekomst, want hoe actueler je kennis, hoe aantrekkelijker je bent op de arbeidsmarkt. Een andere mogelijkheid is verbreding van kennis. Door het volgen van opleidingen of cursussen die verwant zijn aan je huidige functie, kun je meer kanten op.

Netwerken

Natuurlijk moet je ook je werkervaring op peil houden. En hier geldt eveneens: uitbreiding van ervaring naar aanverwante gebieden vergroot de aantrekkelijkheid voor de arbeidsmarkt. Een relevant netwerk is van grote waarde om, als dat nodig is, snel een nieuwe baan te vinden. Zorg dus dat je contact houdt met de mensen die je ontmoet op je bijscholingscursussen.

Als ondernemer is het op peil houden van je kennis en vaardigheden een vast onderdeel van je strategie. Op sociaaleconomische vlak doen zich nu zulke grote veranderingen voor dat het goed is om zicht te krijgen op het ontstaan van deze situatie en de mogelijke consequenties van alle veranderingen die zich voordoen. De Landelijke Netwerkdag van christennetwerk|gmv op 18 november gaat uitgebreid in op dit thema.

Daarnaast zijn de juiste contacten in magere tijden extra belangrijk. Besteed als ondernemer dus voldoende zorg aan het onderhouden van je netwerk.

Rust in zekerheid

Voor zowel werknemer als ondernemer geldt echter: onze tijden zijn in Gods hand. We hebben onze eigen verantwoordelijkheid en het is goed om optimaal gebruik te maken van onze mogelijkheden. Uiteindelijk kunnen wij er zelf niet voor zorgen dat we 100 procent zeker aan het werk blijven. Onze zekerheid ligt in de God Die voor ons zorgt. En in vertrouwen op Hem kun je met een gerust hart je best doen in deze uitdagende tijd.

De auteur is eindredacteur bij vakbond christennetwerk|gmv. Reageren? socialezaken@refdag.nl

Meer over
Sociale Zaken

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer