Groen & duurzaamheid

„Stuifzand zonder beheer in 2030 verdwenen”

WAGENINGEN (ANP) – Stuifzanden als het Kootwijkerzand op de Veluwe en de Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant zijn in 2030 verdwenen als er geen geld meer is voor het beheer. Aan het eind van deze eeuw zal in dat geval op de plek van de unieke zandverstuivingen alleen nog bos groeien.

12 October 2011 16:35Gewijzigd op 14 November 2020 17:06
Loonse en Drunense Duinen.  Foto ANP
Loonse en Drunense Duinen. Foto ANP

Dat heeft de vereniging voor onderzoek naar mossen en korstmossen BLWG woensdag gemeld op Natuurbericht.nl. Volgens de BLWG heeft Nederland de mooiste en grootste stuifzanden van West-Europa. Alle zandverstuivingen in Europa zijn cultuurhistorisch natuurmonument.

Zandverstuivingen ontstonden door het plaggen van hei, overbegrazing door schapen en wind. Toen de schaapskuddes verdwenen en de hei niet meer werd geplagd, veranderen veel stuifzanden in bos.

Een zandverstuiving als het Kootwijkerzand lijkt op een woestijngebied, maar er komen uiterst bijzondere dier- en plantensoorten voor. Die soorten kunnen alleen overleven als beheerders omringend naaldbos in toom houden en stekken van bomen uit de zandvlakte rooien. Zonder beheer raakt het kale zand heel snel begroeid, aldus de BLWG, die twee universiteiten onderzoek heeft laten doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer