Utrecht telt 36 hinderlijke jeugdgroepen
UTRECHT (ANP) – In de stad Utrecht zijn op dit moment 36 jeugdgroepen actief, die voor overlast zorgen, hinderlijk rondhangen of zich met criminaliteit bezighouden. Van die groepen worden er 17 met voorrang aangepakt door gemeente, politie en justitie. Voor 400 jongeren lopen individuele verbetertrajecten op vrijwillige of gedwongen basis.
Dat schrijven B en W van Utrecht woensdag in een brief aan de raad. Utrecht begon in 2008 met de zogenoemde Groepsaanpak om jeugdoverlast in de stad stevig aan te pakken. Het aantal hinderlijke groepen is sindsdien gedaald van 49 naar 36, maar inwoners van de stad blijven evenveel overlast ervaren, alhoewel de politie wel minder meldingen krijgt, zo blijkt uit onderzoek.
Politie, justitie en gemeente vinden dat het niet goed genoeg gaat. „Het project bood niet altijd een antwoord op ernstige incidenten, die verder escaleerden en waarbij het niet lukte om deze beheersbaar te krijgen”, schrijft het college. Burgemeester Aleid Wolfsen lag onlangs zwaar onder vuur omdat hij een homostel in Leidsche Rijn onvoldoende had beschermd tegen treiterjeugd.
Vanaf volgend jaar gaan politie en justitie bovenop de twee ergste groepen zitten. Daarnaast worden de circa 100 kopstukken van 19 andere jeugdgroepen intensief aangepakt. Alle bekende groepen krijgen bovendien meer dan tot nu toe te maken met toezicht, maatregelen, begeleiding en zo nodig dwang. De gemeente denkt op deze manier geld en menskracht te besparen en tegelijkertijd steviger te kunnen optreden.